Łosoś z grilla z warzywami z nutą mango i kokosa


Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 40 min.

Łosoś z grilla w folii – potrzebne produkty:

  • filet z łososia [ok. 300 g],
  • Marynata o smaku mango i kokosa Fusion Spices [2 łyżki],
  • cukinia (nieduża) [½ szt.],
  • marchewka [1 szt.],
  • por [1 mały kawałek (biała część)],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • limonka do podania [½ szt.],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki + 2 łyżki],
  • sól, pieprz do smaku.

Łosoś z grilla z warzywami – przepis krok po kroku:

  1. Łososia podziel na dwie porcje, następnie skrop oliwą i posyp dokładnie marynatą o smaku mango i kokosa. Odstaw na 15 minut.
  2. Cukinię, marchewkę, pora oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki, czosnek posiekaj, a następnie obsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przesmażone warzywa rozłóż na arkuszach aluminiowej folii. Zamarynowane kawałki łososia rozłóż na warzywach, połóż plaster limonki i zawiń dokładnie w folię.
  4. Przygotowane porcje ryby kładź na rozgrzanym grillu i piecz po 8-10 minut z każdej strony. Upieczone ryby odwiń z folii, przełóż na talerz i skrop limonką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

TIP! Takiego łososia możesz przygotować również w domowym piekarniku – postępuj tak samo, jak w przepisie a zamiast aluminiowej folii możesz użyć pergaminu. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie świeża kolendra.

Zobacz także: przepis na wędzonego łososia z czarnym pieprzem.

Łosoś z grilla z warzywami w folii - Fanex

Fanex