Przepisy
Składniki
Endywia kędzierzawa lub inna ulubiona sałata, kilka liści
Dressing Vinaigrette Fanex 6 łyżek
Sos paprykowy Carolina Fanex ½ łyżeczki
Kulki żelowe Fan & Joy o smaku limonki Fanex 4 łyżeczki
Pulpa mango 2 łyżki
Liście groszku 1 garstka
Kiełki buraka
Pierś z kurczaka 1 szt.
Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
Oliwa 1 łyżka
Truskawki 6 szt.
Limonka 1 szt.
Mango 1 szt.
Cebula czerwona 1 mała szt.
Kolendra świeża kilka listków
Świeża mięta kilka listków
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę połącz z oliwą, następnie posmaruj mięso i upiecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (ok. 12 min.). Po upieczeniu mięso wystudź i pokrój w niedużą kostkę.
- Przygotuj sos: w naczyniu połącz dressing vinaigrette Fanex, pulpę mango, paprykowy sos Carolina oraz wyciśnięty sok i otartą skórkę z limonki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli.
- Truskawki pokrój w ósemki, z mango wydrąż kulki (jeśli nie masz specjalnej łyżeczki, pokrój w niedużą kostkę), cebulę w cienkie krążki. Sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- W salaterce rozłóż sałatę, następnie dodaj pozostałe pokrojone składniki – owoce, cebulę oraz kurczaka.
- Sałatę polej przygotowanym sosem mango, udekoruj listkami kolendry oraz mięty a na koniec posyp kulkami Fan & Joy.
TIP
Taką sałatę możesz przygotować w nieco innym wydaniu – zamiast kurczaka użyj krewetek. Krewetki zamarynuj i usmaż na rozgrzanej patelni – dalej postępuj, jak w przepisie.