Kolorowe placki z kaszy bulgur z sosem czosnkowym

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 35 min.

 

Składniki:

Kasza bulgur 100 g

Sos Czosnkowy z jogurtem Fanex  do podania

Cebula prażona Tres Amigos 3 łyżki

Pomidory suszone w oleju 5 szt.

Cebula biała ½ szt.

Papryka czerwona 1 szt.

Papryka zielona 1 szt.

Mąka pszenna 3 łyżki

Bułka tarta 3 łyżki

Jajka 2 szt.

Czosnek 2 ząbki

Natka pietruszki 1 pęczek

Sól, pieprz czarny do smaku

Olej do smażenia ok. 80-100 ml

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu a następnie wystudź. Papryki, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, czosnek i natkę posiekaj.
  2. W dużej misce połącz: przygotowane w pierwszym punkcie składniki, jajka, prażoną cebulę, mąkę i tartą bułkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem. Dłonie zwilż wodą i formuj nieduże placuszki z przygotowanej masy. Następnie placuszki kładź na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawaj z czosnkowym sosem Fanex 😊 Mniaaaaammm…

 

TIP! Jeśli preferujesz kuchnię fit, uformowane placuszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10-12 minut.


Fanex