Imprezowe mini burgery z kurczaka z sosem amerykańskim

Ilość porcji 10

Czas przygotowania 30 min.

 

Składniki:

Mięso mielone z kurczaka 500 g

Cebulka prażona Tres Amigos 2 łyżki

Papryka słodka wędzona mielona 2 łyżeczki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Sól, pieprz do smaku

Pieczywo tostowe 10 kromek

Sos Amerykański Fanex ½ szkl.

Sałata lodowa ½ gł.

Pomidory 2 szt.

Cebula czerwona 2 małe szt.

Ogórek świeży ½ szt.

Ser żółty 5 plastrów

 

Sposób przygotowania:

  1. Z pieczywa wytnij metalowym ringiem 20 krążków o średnicy 5 cm i opiecz na suchej rozgrzanej patelni, następnie każdy z krążków posmaruj sosem Amerykańskim Fanex. Z sałaty oraz żółtego sera również wytnij tym samym ringiem kółka. Pomidory oraz cebulę pokrój w plastry.
  2. W misce połącz mięso mielone, cebulkę prażoną, oliwę, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę a następnie uformuj 10 jednakowej wielkości kotlecików o średnicy nieco większej niż przygotowane krążki z pieczywa.
  3. Uformowane kotleciki usmaż na rozgrzanej patelni i smaż po 4-5 minut z każdej strony, na minutę przed końcem smażenia połóż na każdym kawałku mięsa plasterek sera.
  4. Teraz złóż miniburgery: na 10 krążków z pieczywa nałóż sałatę, następnie kolejno – plasterki cebuli, usmażone kotleciki, ogórki oraz pomidora. Na koniec kanapki przykryj pozostałymi krążkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i zepnij dekoracyjnymi wykałaczkami. Gotowe !

 

TIP Takie mini burgery możesz przygotować również w formie wegańskiej – zamiast mięsa użyj falafeli a sos przygotować możesz na bazie majonezu Vega Majo Fanex z odrobiną prażonej cebulki oraz ostrego sosu paprykowego Carolina Fanex !


Fanex