Fajitas z kurczakiem – przepis wideo


Liczba porcji: 4-6.
Czas przygotowania: 35 min.

Fajitas z kurczaka – składniki:

  • uda z kurczaka bez kości [4 szt.],
  • tortilla pszenna Tres Amigos [6 szt.]
  • Przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
  • papryka czerwona [1 szt.],
  • papryka zielona [1 szt.],
  • cebula biała [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • papryka marynowana jalapeno [1 łyżka],
  • kmin rzymski mielony [1 łyżeczka],
  • kolendra mielona [1 łyżeczka],
  • ser cheddar [100 g],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki],
  • kolendra świeża [1 pęczek].

Jak zrobić fajitas z kurczakiem – krok po kroku:

  1. Mięso skrop oliwą i posyp Przyprawą do kurczaka Fusion Spices. Dokładnie posmaruj, a następnie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 18 minut. Upieczone mięso wystudź i pokrój w cienkie paski.
  2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek posiekaj, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, dodaj następnie cebulę oraz papryki i smaż kilka minut, dodaj kmin oraz mieloną kolendrę. Na koniec dodaj pokrojone mięso i wymieszaj – dopraw do smaku. Gdy farsz nieco przestygnie, dodaj połowę startego sera, pokrojoną drobno kolendrę i jalapeno.
  4. Placki tortilli przekrój na połówki. Każdą połówkę zwiń w rożek i napełnij przygotowanym farszem. Rożki układaj w żaroodpornym naczyniu – jeden przy drugim, wierzch posyp pozostałym startym serem. Naczynie z rożkami w staw do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekaj przez 3-5 minut, do momentu gdy ser się rozpuści, a Fajita zarumieni się. Gotowe fajitas posyp listkami świeżej kolendry i podawaj z Salsą Mexicana oraz kwaśną śmietaną.

TIP! Identycznie możesz przygotować fajitas z wołowiną – wołową polędwicę pokrój w cienkie paski, zamarynuj z oliwą, przyprawą do mięs, kminem oraz kolendrą i usmaż na patelni wraz z warzywami.

Odkryj również: przepis na pizza balls z serem dojrzewającym i szynką.

Fajitas z kurczakiem - Fanex

Fanex