Wróć do Przepisów

Ciabatta Burger z kurczaka z sosem bazyliowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso z kurczaka mielone 300 g

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Ciabatta 2 szt.

Sos Bazyliowy Fanex 4 łyżki

Sos o smaku bekonu Fanex 4 łyżki

Cebula biała 1 szt.

Pomidor malinowy 1 szt.

Roszponka 2 porcje

Mozzarella 2 kulki

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Papryka ostra ½ łyżeczki

Czosnek 2 ząbki

Oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj Przyprawę do kurczaka, posiekany i roztarty czosnek, oba rodzaje papryki w proszku oraz oliwę z oliwek – całość wyrób na jednolitą, gładką masę i uformuj dwa, jednakowej wielkości burgery dopasowane kształtem do ciabatty.
  2. Burgery połóż na rozgrzanym grillu lub grillowej patelni i smaż z obu stron po 8-10 minut. Na chwilę przed końcem smażenia połóż na kotletach plastry mozzarelli i pozwól, aby ser roztopił się.
  3. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie dolne połówki posmaruj Sosem Bazyliowym Fanex a górne Sosem o smaku bekonu. Na dolne połówki nałóż roszponkę, następnie połóż kotlety i plastry pomidora oraz cebuli.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i podawaj

TIP


Burgerowa klasyka, czyli Cheeseburger

Double Beef BBQ Bacon Burger

Sprawdź inne przepisy

0