Chrupiące paluszki z cukinii z sosem Tysiąc Wysp

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 25 min.

 

Składniki:

Cukinia 2 szt.

Sos Tysiąc Wysp Fanex do podania

Mąka pszenna 1 łyżka

Przyprawa do kurczaka Fusion Spices 1 łyżka

Bułka tarta Panko 5-6 łyżek

Jajka 1 szt.

Olej do smażenia 0,3 l

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki a następnie wytnij ostrym nożem gniazda. Cukinie pokrój w słupki o długości ok. 10-12 cm.
  2. W naczyniu wymieszaj mąkę z Przyprawą do kurczaka, jajko roztrzep w osobnym naczyniu.
  3. Kawałki cukinii panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce Panko – tą dociśnij mocno dłonią.
  4. Tak przygotowane paluszki wkładaj ostrożnie do rozgrzanego oleju smaż na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij na papierowy ręczni, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podawaj natychmiast – oczywiście z Sosem Tysiąc Wysp Fanex !

 

TIP! Jeśli jesteś zwolennikiem kuchni FIT, paluszki możesz przygotować w piekarniku – opanierowane paluszki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 8-10 min. do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.


Fanex