Burgery wołowe z sosem andaluzyjskim

Burger wołowy z sosem andaluzyjskim - Fanex

Ilość porcji: 4.
Czas przygotowania: ok. 35 min.

Niezbędne składniki:

  • mięso wołowe, np. z udźca [600 g],
  • bułki do burgerów [4 szt.],
  • ser cheddar [4 plastry],
  • boczek wędzony, w kawałku [100 g],
  • boczek wędzony w plastrach [8 szt.],
  • łój wołowy [ok. 100 g],
  • Sos Andaluzyjski Fanex [8 łyżek],
  • boczek wędzony w plastrach [8 szt.],
  • pomidor [1 szt.],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • ogórek konserwowy [2 szt.],
  • ulubiona sałata [kilka liści],
  • pieprz czarny mielony Fusion Spices [¼ łyżeczki].

Burgery wołowe z sosem andaluzyjskim – sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Zmiel również boczek oraz wołowy łój, całość połącz w misce, dodaj pieprz i wymieszaj dokładnie. Mięsną masę podziel na cztery części i uformuj z każdej z nich jednakowej wielkości burgery.
  2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj Sosem Andaluzyjskim. Pomidora, cebulę oraz ogórki pokrój na cienkie plastry. Plastry boczku usmaż na grillu.
  3. Uformowane burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pamiętaj, aby nie dociskać łopatką smażących się burgerów na grillu – takie działanie pozbawi mięsa naturalnych soków i sprawi, że burgery nie będą soczyste i smaczne. Na dwie minuty przed końcem smażenia połóż na burgery plastry sera i pozwól, aby te rozpuściły się.
  4. Na spody bułek nałóż liście sałaty, zgrillowane burgery i plastry boczku. Następnie rozłóż plastry pomidora, cebuli i ogórka.
  5. Burgery przykryj pozostałymi połówkami bułek, lekko przyciśnij dłonią i podawaj! Sukces garden party gwarantowany.

TIP! Burgery wołowe z sosem andaluzyjskim podawaj z domowymi frytkami i Ketchupem Premium VII Fanex… Pamiętaj, aby mięso na burgery przygotować tego samego dnia – będą świeże i przede wszystkim smaczne!

Zobacz także: przepis na kanapkę klubową sandwich z awokado i chili.


Fanex