Burgery wołowe z sosem Andaluzyjskim

Ilość porcji 4

Czas przygotowania 35 min.

 

Składniki:

Mięso wołowe, np. z udźca 600 g

Bułki do burgerów 4 szt.

Ser cheddar 4 plastry

Boczek wędzony, w kawałku 100 g

Boczek wędzony w plastrach 8 szt.

Łój wołowy ok. 100 g

Sos Andaluzyjski Fanex 8 łyżek

Boczek wędzony w plastrach 8 szt.

Pomidor 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Ogórek konserwowy 2 szt.

Ulubiona sałata,kilka liści

Pieprz czarny mielony Fusion Spices ¼ łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Zmiel również boczek oraz wołowy łój, całość połącz w misce, dodaj pieprz i wymieszaj dokładnie. Mięsną masę podziel na cztery części i uformuj z każdej z nich jednakowej wielkości burgery.
  2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu, następnie każdą z nich posmaruj Sosem Andaluzyjskim. Pomidora, cebulę oraz ogórki pokrój na cienkie plastry. Plastry boczku usmaż na grillu.
  3. Uformowane burgery ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 5-7 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pamiętaj, aby nie dociskać łopatką smażących się burgerów na grillu – takie działanie pozbawi mięsa naturalnych soków i sprawi, że burgery nie będą soczyste i smaczne. Na dwie minuty przed końcem smażenia połóż na burgery plastry sera i pozwól, aby te rozpuściły się.
  4. Na spody bułek nałóż liście sałaty, zgrillowane burgery i plastry boczku. Następnie rozłóż plastry pomidora, cebuli i ogórka.
  5. Burgery przykryj pozostałymi połówkami bułek, lekko przyciśnij dłonią i podawaj ! Sukces garden party gwarantowany

 

TIP! Burgery podawaj z domowymi frytkami i Ketchupem Premium VII Fanex… Pamiętaj, aby mięso na burgery przygotować tego samego dnia – będą świeże i przede wszystkim smaczne !