Wróć do Przepisów

Burger zbójnicki z oscypkiem i żurawiną z chilli i limonką

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Kotlet wołowy 2 szt.

Ulubiona bułka do burgera 2 szt.

Sos o smaku bekonu Fanex 4 łyżki

Żurawina Fanex 3 łyżki

Papryczka chilli 1/3 szt.

Skórka otarta lub cienko pokrojona z ½ limonki

Ser oscypek 6-8 plasterków

Boczek wędzony 4 plastry

Cebula czerwona ½ szt.

Rukola 2 garstki

Sposób przygotowania

  1. Żurawinę wymieszaj z pokrojoną w cienkie plasterki chilli i otartą skórką z limonki. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu.
  2. Wołowe kotlety oraz plastry boczku usmaż na rozgrzanym grillu. Na 3 minuty przed końcem smażenia wołowiny, połóż na kotletach plastry oscypka oraz usmażony boczek – dokończ smażenie pod przykryciem, aby gorące powietrze rozpuszczało ser.
  3. Opieczone, chrupiące bułki posmaruj sosem bekonowym – na dolne połówki nałóż rukolę oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plastry. Usmażone mięso połóż na rukoli a następnie nałóż na mięso porcję przygotowanej żurawiny.
  4. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i od razu podawaj.

TIP

Zamiast wołowiny użyj mięsa baraniego a smak takiej kanapki sprawi, że z pewnością poczujesz się, jak w Górach !


Precle z wędzonym pstrągiem tęczowym i sosem Remoulada

Meksykańska kanapka z wieprzowiną i warzywami

Sprawdź inne przepisy

0