Wróć do Przepisów

Burger cielęcy z koktajlowym sosem Carolina

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso cielęce mielone, poprzerastane lekko tłuszczem 300 g

Boczek wędzony 4 plastry

Sos paprykowy bardzo ostry Carolina Fanex 2 łyżki

Majonez Dekoracyjny Fanex 5 łyżek

Żytnie bułki 2 szt. (lub inne ulubione)

Ogórek kiszony 1 szt.

Cebula czerwona 2 szt.

Sałata 4-5 liści

Pomidor 1 szt.

Ser żółty 2 plastry

Sól, pieprz do smaku

Oliwa 3 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, 2 łyżki oliwy i wyrób jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj dwa jednakowej wielkości burgery i usmaż je na rozgrzanym grillu lub patelni – na minutę przed końcem smażenia połóż plastry sera i pozwól, aby rozpuściły się. Plastry boczku również usmaż.
  2. Przygotuj sos: w miseczce połącz Majonez Dekoracyjny Fanex i Sos paprykowy Carolina, dodaj pokrojone w kostkę – jedną cebulę oraz kiszonego ogórka. Całość wymieszaj. Pomidora i pozostałą cebulę pokrój w plastry. Cebulę zeszklij na rozgrzanej patelni.
  3. Bułki przekrój na połówki i opiecz na grillu lub na patelni a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
  4. Na dolne połówki bułek połóż usmażone mięso oraz plastry boczku, następnie sałatę oraz plastry pomidora i przesmażonej cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP

Doskonałym dodatkiem do takich burgerów będą domowe frytki i sos czosnkowy z jogurtem Fanex.


Wytrawne babeczki z kaszy mazurskiej z grzybami i kremem chrzanowym

Fondant czekoladowy z malinami

Sprawdź inne przepisy

0