Wróć do Przepisów

Babeczki Bolognese z tortilli z sosem bazyliowym

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Tortilla Tres Amigos pełnoziarnista 30 cm 2 szt.

Sos Bazyliowy Fanex do podania

Mięso mielone wołowe 500 g

Cebula biała 1 szt.

Czosnek 1 ząbek

Oregano suszone 1 łyżeczka

Oliwa 3 łyżki

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka

Passata pomidorowa Classica Fanex 1 btl

Mozzarella tarta 150 g

Parmezan tarty 30 g

Sól, pieprz do smaku

Świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. W niedużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut do momentu zbrązowienia, dodaj koncentrat pomidorowy oraz oregano i smaż jeszcze 3-5 minut mieszając co chwilę.
  2. Następnie wlej passatę pomidorową i wymieszaj, zmniejsz ogień – sos gotuj do momentu odparowania wody, co jakiś czas mieszając.
  3. W międzyczasie z obu placków tortilli wytnij metalowym ringiem o średnicy 9-10 cm 12 krążków. Każdy z nich wciśnij do formy do pieczenia muffinek, posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 3 minuty.
  4. Gotowy, gęsty mięsny sos dopraw do smaku i wystudź. Po tym czasie przygotowany sos nałóż do przygotowanych „miseczek” i posyp mozzarellą.
  5. Tak przygotowane „miseczki” wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i zapiekaj do momentu zrumienienia sera – ok. 3 minut. Gotowe babeczki podawaj z sosem bazyliowym Fanex !

TIP

Jeśli lubisz ostre smaki, do bolońskiego sosu dodaj ½-1 łyżeczkę paprykowego sosu Carolina Fanex a z pewnością się nie zawiedziesz ! Jeśli planujesz przygotowanie takich babeczek na domowe przyjęcie, przygotuj je całkowicie, jak w przepisie i wstaw do lodówki bez zapiekania. Na 30 minut przed podaniem wyjmij je z lodówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe !


Włoski burger wołowy z grillowanymi warzywami i sosem bazyliowym

Salsa serowa z jalapeno

Sprawdź inne przepisy

0