Jesienne dania z grzybami – sezonowe propozycje, które warto wykorzystać

Jesień nieodmiennie kojarzy się z grzybami. Wrzesień i październik to pełnia sezonu, podczas którego w lesie znaleźć można naprawdę dorodne prawdziwki i podgrzybki. Dania z grzybami to świetny pomysł na jesienne menu sezonowe – grzyby doskonale komponują się z wieloma składnikami oraz są bardzo aromatyczne. Chcesz zainteresować klientów nową kartą? Szukasz przepisów na oryginalne dania z grzybami? Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych propozycji.

Sezonowa karta – dlaczego warto?

Sezonowe menu bazuje na produktach, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Cechują się także najwyższą zawartością witamin i składników odżywczych oraz… smaku. Wie o tym każdy, kto choć raz zdecydował się na zakup pomidorów w lutym – zupełnie nie przypominają tych sierpniowych, dostępnych na każdym lokalnym rynku. Produkty, które ciężko zakupić oraz przygotowywać przez cały rok, doskonale nadają się jako pozycje z sezonowej karty. Kuchnia sezonowa budzi w klientach skojarzenia ze świeżym, lokalnym jedzeniem oraz przyciąga coraz więcej osób. To również sposób na odświeżenie karty bez zmieniania całego menu restauracji. Warto wspomnieć także o tym, że sezonowe produkty są o wiele tańsze. Dania z grzybami najlepiej zatem serwować jesienią, gdy grzyby są dostępne w atrakcyjnej cenie. Które przepisy cieszą się szczególnym uznaniem klientów?

Dania z grzybami - Fanex

Zupa grzybowa – klasyka w nowym wydaniu

Zupa grzybowa kojarzona jest przede wszystkim z Wigilią. Wówczas przyrządza się ją jednak z suszonych grzybów. Zupa na bazie świeżych prawdziwków i podgrzybków smakuje nieco inaczej –  jej oryginalny smak i wyrazisty aromat z pewnością przyciągną nie tylko miłośników jesiennych potraw. Zupa grzybowa z kaszą i ziemniakami zdecydowanie nie przypomina tej przygotowywanej na święta. Świetnie sprawdzi się w roli sezonowej przystawki lub dania na lunch. Gęsty, aromatyczny krem ze świeżych grzybów możesz z kolei serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi, nasionami lub orzechami. Interesującą propozycją będzie także kurpiowska zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty: to regionalne danie przypominające nieco kapuśniak. Doskonale sprawdzi się w restauracji serwującej tradycyjne polskie potrawy.

Jesienna zupa grzybowa - Fanex

Naleśniki z kurkami – uwielbiane przez starszych i młodszych

Naleśniki z kurkami to jedno z dań, które chętnie zamawiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Wszyscy lubimy naleśniki, a kurki są wyśmienitym dodatkiem do farszu: lekko chrupiące, o charakterystycznym smaku, komponują się bardzo dobrze z wszelkiego rodzaju serami oraz kurczakiem lub łososiem. W wersji zapiekanej naleśniki z kurkami najlepiej serwować z mozarellą, ricottą lub gorgonzolą, do tradycyjnych z kolei warto dodać fetę, sery pleśniowe lub delikatniejszy serek śmietankowy. Ważnym elementem jest także sos – łagodny lub nieco ostrzejszy. Doskonałym dodatkiem jest zwłaszcza zimny sos czosnkowy: podbija smak grzybów oraz dodaje naleśnikom charakteru.

Zobacz także: przepis na babeczki z kaszy mazurskiej z grzybami.

Quiche z grzybami – ciepła lub zimna przekąska

Quiche, czyli placek ze słonego ciasta z wytrawnym nadzieniem zalanym charakterystyczną masą śmietanowo – jajeczną zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kawałek placka może być świetną przekąską lub przystawką. Quiche z grzybami to sezonowa propozycja, której składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Połączenie grzybów, sosu śmietanowego i natki pietruszki to najprostszy wariant; wypróbuj także orientalne składniki lub postaw na wyraziste sery. Quiche z grzybami z dodatkowym łagodnym sosem serowym lub czosnkowym może być również serwowany na wynos jako propozycja na lunch.

Quiche z grzybami - Fanex

Aromatyczny sos – łagodny i zarazem wyrazisty

Jeśli chodzi o dania z grzybami, tradycyjny sos pasuje zarówno do dziczyzny, jak i wszelkiego rodzaju makaronów z kuchni włoskiej. Najprostszym i zarazem bardzo cenionym sosem do grzybów jest sos łagodny na bazie śmietany – pozwala na wydobycie pełni aromatu świeżych leśnych grzybów. Nie znaczy to jednak, że grzyby wykorzystać można jedynie w tradycyjnej polskiej kuchni. Czarny makaron z grzybami i krewetkami lub orientalny makaron z sosem na bazie grzybów to tylko niektóre z propozycji do nowej karty. Takie nieoczywiste połączenia przyciągną zwłaszcza poszukiwaczy nowych, oryginalnych smaków. Sos grzybowy serwować możesz nie tylko z makaronem, ale również kopytkami, kluskami, kaszą lub chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.


Fanex