Ciekawostki

Gotowe sosy dla gastronomii – czy jest się czego obawiać?

Udostępnij

Wiele osób prowadzących restauracyjny biznes – niezależnie od tego, czy jest to mały food truck, czy może znana, lubiana i dobra restauracja – próbuje znaleźć obszary, w których wprowadzenie konkretnych usprawnień przyniesie nie tylko zysk finansowy, ale również oszczędność czasu i energii pracowników. Czy gotowe sosy dla gastronomii są jednym z takich rozwiązań?

Mogłoby się wydawać, że sosy dla gastronomii to temat tabu – nie każdy restaurator czy właściciel knajpy będzie chciał przyznać się do używania gotowych formuł czy receptur. Wynika to z powszechnego przekonania panującego wśród konsumentów o słabszej jakości wyrobów gotowych, a tym samym – o wyższości sprawdzonych i przygotowywanych na miejscu przepisów. Kiedyś taka opinia była uzasadniona – obecnie jednak sosy dla gastronomii, produkowane i sprzedawane w ilościach hurtowych, a także inne półprodukty przydatne w kuchni, nie są już tym, czym były jeszcze kilkanaście lat temu. Obecnie do ich wytwarzania wykorzystuje się coraz nowsze technologie, przy jednoczesnym przetwórstwie składników najwyższej jakości. Oczywiście – nie wszystkie gotowe sosy, mieszanki przypraw lub inne produkty będą satysfakcjonujące dla klienta – dlatego warto sumiennie zaangażować się w poszukiwania najlepszych rynkowych propozycji.

Produkcja gotowych sosów - Fanex

Sosy dla restauracji – plusy i minusy tego rozwiązania

Gotowe sosy dla restauracji mogą być postrzegane przez klientów jako produkty niższej jakości od tych, które restaurator przygotowuje samodzielnie – na miejscu. Wspominaliśmy o tym w poprzednim akapicie i to właściwie... jedyny minus takiego rozwiązania. Można się z nim uporać, proponując swoim gościom znane i godne zaufania marki gastronomiczne, które produkują swoje wyroby wyłącznie dla tej branży – to od razu wzbudza zaufanie konsumentów. Jakie zalety ma sytuacja, w której właściciel knajpy decyduje się na przygotowane wcześniej sosy dla restauracji?

  • Oszczędność czasu. Przede wszystkim restauratorzy mogą zaoszczędzić czas swoich pracowników, a także czas poświęcany na tworzenie nowych receptur, zamawianie składników oraz pilnowanie ich jakości. Dzięki wykorzystaniu gotowych sosów dla gastronomii, kucharze i menadżerowie mają więcej czasu na kreatywne eksperymenty w kuchni i wprowadzanie nowych udogodnień dla swoich klientów.
  • Oszczędność pieniędzy. Wysublimowane dania wymagają odpowiedniej oprawy – także w postaci sosów. Sporządzanie przepisów, ich testowanie, zamawianie produktów – wszystkie te czynności zajmują dużo czasu, a jak wiadomo – czas to... pieniądz. Ponadto często różne smaki sosów są kosztowne do odtworzenia – jeśli restaurator wykorzystuje gotowe sosy dla gastronomii, ten problem po prostu odchodzi w zapomnienie.
  • Niektóre formuły knajp po prostu wymagają tego, by do konkretnych dań podawane były gotowe sosy dla restauracji. Wszelkiego rodzaju food trucki czy miejsca serwujące jedzenie w stylu fast food nie mogłyby istnieć bez sosów dla gastronomii. Mnogość smaków i wariantów pozwala klientowi personalizować danie, a restauratorowi – zaoszczędzić czas i pieniądze.

Sosy Fanex – wysoka jakość w hurtowej ilości

Jak wybrać najlepsze sosy dla restauracji? Tak jak już wcześniej zostało to wspomniane, warto zaufać marce, która od lat funkcjonuje już w świadomości konsumentów, a tym samym – budzi dobre skojarzenia oraz sympatię. Taką markę reprezentują sosy Fanex. To firma dysponująca wieloletnią tradycją (opierającą się m.in. na produkcji ulokowanej w Polsce), a także szeroką paletą smaków swoich sosów i dodatków dla gastronomii. Sosy Fanex są świetnie rozpoznawalne przez klientów dużych punktów gastronomicznych, a co za tym idzie – sprawdzą się również w mniejszych restauracjach.

Gotowe sosy dla restauracji - Fanex

Sosy Fanex są produkowane ze składników najwyższej jakości, których receptury są z jednej strony oparte na tradycji, a z drugiej – stale ulepszane tak, by trafiać w dynamicznie zmieniające się gusta klientów. Z mieszanki tych czynników powstaje wyjątkowy smak – zarówno gotowych sosów wytrawnych, jak i w wersji słodkiej. Dodatkowo szeroki wybór sprawia, że każda restauracja – nawet ta o ściśle określonym profilu kulinarnym – znajdzie smaki idealne dla podkreślenia serwowanych w niej dań!


Polacy coraz częściej odwiedzają lokale gastronomiczne - polski rynek HoReCa

Zaopatrzenie gastronomii – od czego warto zacząć?

Zobacz inne

0