Wróć do Przepisów

Wrapy z pieczonym kurczakiem i sosem Carolina

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • tortilla pszenna o śr. 30 cm [2 szt.],
  • podudzia z kurczaka bez kości [6 szt.],
  • przyprawa do kurczaka Fusion Spices [1 łyżka],
  • kmin rzymski mielony [1 łyżeczka],
  • sos paprykowy Carolina Fanex [3 łyżki],
  • majonez dekoracyjny Fanex [2 łyżki],
  • sos czosnkowy z jogurtem Fanex [4 łyżki],
  • sałaty mieszane [2 garstki],
  • kolendra świeża [½ pęczka],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • papryczki Jalapeno [2 łyżki],
  • pomidor [1 szt.],
  • sałatka szwedzka [2 łyżki],
  • ser feta [30 g].

Sposób przygotowania

Wrapy pieczonym kurczakiem – przepis krok po kroku:

 

  1. Mięso z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka wymieszaj z kminem rzymskim i posyp mięso, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15-17 minut. Po upieczeniu mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  2. Sos paprykowy Carolina wymieszaj z majonezem.
  3. W misce połącz porwaną sałatę, listki kolendry, pokruszony ser, papryczki Jalapeno, plastry cebuli, ogórka oraz pomidora pokrojonego w kostkę – dodaj sos czosnkowy z jogurtem i wymieszaj.
  4. Placki tortilla posmaruj przygotowanym sosem majonezowo-paprykowym, następnie nałóż sałatę z dodatkami oraz pokrojone mięso z kurczaka.
  5. Całość zwiń ściśle zaczynając od boków, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Wrapy opiecz na grillowej patelni z obu stron i podawaj.


 
Odkryj także: przepis na grillowane Big Wrapy z New Yorker’ami.

TIP

Takie wrapy możesz przygotować również w nieco innej odsłonie – zamarynowane i usmażone krewetki będą doskonałym dodatkiem do takiego dania!


Sprawdź inne przepisy

0