Wróć do Przepisów

Seczuańska sałatka z ogórków z chilli

Czas przygotowania

10

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Ogórki świeże 2-3 szt.
Sos Seczuański Fanex ¾ szkl.
Ketchup Premium VII Fanex 2 łyżki
Sezam biały 2 łyżki
Szczypior 1 pęczek
Papryczka chilli 1/4 szt.
Limonka ½ szt.
Kolendra świeża ½ pęczka
Sos rybny 1 łyżka
Sos sojowy jasny 1 łyżka

Sposób przygotowania

1. Ogórki umyj i osusz, następnie odetnij końce. Ogórki przekrój wzdłuż na cztery części a potem na mniejsze 3-4 centymetrowe kawałki – pod skosem.
2. Sezam upraż na rozgrzanej patelni, papryczkę pokrój w cienkie plasterki, kolendrę i szczypior pokrój drobno. Wyciśnij sok z limonki.
3. W misce połącz ogórki, sezam, chilli i kolendrę. Dodaj sos Seczuański Fanex, Ketchup VII, sos rybny, sos sojowy oraz sok z limonki i wymieszaj.
4. Tak przygotowane ogórki przełóż do salaterki, posyp pokrojonym szczypiorem i podawaj.

TIP

Ogórki w takiej sałatce możesz zastąpić np. cukinią – tę pokrój w centymetrowej grubości plastry a następnie zamarynuj np. z sosem sojowym i olejem sezamowym. Tak przygotowane plastry usmaż na grillu, potem wymieszaj już tylko z sosem Seczuańskim Fanex i pozostałymi składnikami z przepisu.


Sprawdź inne przepisy

0