Wróć do Przepisów

Pieczony pstrąg z koperkiem i cytryną

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • świeży pstrąg [2 szt.],
  • przyprawa do ryb Fusion Spices [2 łyżki],
  • koperek świeży [1 pęczek],
  • cytryna [1 szt.],
  • oliwa z oliwek [2 łyżki],
  • pergamin [2 arkusze]

Sposób przygotowania

  1. Ryby oskrob a następnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Osuszone ryby posyp przyprawą do ryb Fusion Spices, skrop oliwą i natrzyj je zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
  3. Do środka ryby włóż po pół pęczka koperku oraz po 2-3 plasterki cytryny. Ryby zawiń z pergamin i wstaw do nagrzanego do 180-190oC piekarnika – piecz przez 10-12 minut.
  4. Upieczone ryby wyjmij z piekarnika, wyłóż na półmisek i skrop sokiem z cytryny przed samym podaniem. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą.

TIP

Choć nie każdy jest zwolennikiem świeżej kolendry, to ta kanapka z pewnością doskonale skomponuje się z tym często niedocenianym ziołem. Drobno pokrojoną kolendrę dodaj na sam koniec do mięsno-warzywnego farszu i wymieszaj a jej smak z pewnością Ciebie do siebie przekona!


Sprawdź inne przepisy

0