Wróć do Przepisów

Pieczone klopsiki z mozzarellą i sosem BBQ

Czas przygotowania

25 min

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Mięso wołowe mielone 500g

Sos Barbecue Fanex ½ szkl.

Mozzarella lub cheddar w kawałku 100g

Cebula biała 1 mała szt.

Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka

Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżeczka

Kmin rzymski mielony 1 łyżeczka

Czosnek granulowany 1 łyżeczka

Chilli w proszku ½ łyżeczki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ser pokrój w kostkę 1×1 cm, cebulę pokrój w drobną kosteczkę. W misce połącz: mielone mięso, cebulę oraz wszystkie przyprawy – całość wyrób na jednolitą masę.
  2. Wyrobioną masę podziel na 20 jednakowej wielkości kawałków, następnie w każdy z nich „wciśnij” kosteczkę sera i uformuj zwilżonymi dłońmi niewielkie klopsiki. Te układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  3. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, klopsiki piecz ok. 8-10 minut. Po tym czasie blachę wyjmij z piekarnika, klopsiki posmaruj sosem Barbecue Fanex i ponownie w staw do piekarnika – zapiekaj 2-3 minuty. Gotowe klopsiki podawaj z frytkami i chrupiącą sałatą.

TIP

Choć w tych klopsikach jest i papryka chili, to oczywiście możesz z niej zrezygnować a wtedy będzie to bardzo dobra propozycja na obiad dla dzieci. Wołowinę natomiast zdecydowanie możesz zastąpić mięsem z kurczaka.


Sprawdź inne przepisy

0