Wróć do Przepisów

Meksykańskie sakiewki z warzywami

Czas przygotowania

45

Ilość porcji

6-8

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • ciasto francuskie [2 płaty],
  • salsa mexicana Fanex [½ szkl.],
  • cukinia [1 nieduża szt.],
  • papryka czerwona [1 szt.],
  • papryka zielona [1 szt.],
  • papryczka Jalapeno marynowana [1 łyżka],
  • cebula [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • kolendra świeża [1 pęczek],
  • kmin rzymski mielony [1 łyżka],
  • jajko [1 szt.],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki],
  • ser cheddar starty [3 łyżki],
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania

Jak zrobić meksykańskie sakiewki z warzywami – krok po kroku:

  1. Cukinię, papryki oraz cebulę pokrój w niedużą kosteczkę, czosnek oraz Jalapeno posiekaj. Kolendrę pokrój drobno.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i przesmaż czosnek. Następnie dodaj cebulę, paprykę, cukinię oraz kmin rzymski i smaż na mocnym ogniu 3-4 minuty. Po usmażeniu wystudź, dodaj starty ser, pokrojoną kolendrę i Jalapeno oraz Salsę Mexicana. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Ciasto francuskie pokrój na jednakowej wielkości kwadraty o bokach 5×5 cm. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę przygotowanego farszu. Brzegi ciasta zlep ze sobą formując „sakiewkę”.
  4. Uformowane sakiewki ułóż na blasze, posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu zarumienienia, ok. 8-10 minut. Gotowe sakiewki podawaj z Salsą Mexicana.


 
Spróbuj także innego specjału kuchni tex-mex: przepis wideo na fajitas z kurczakiem.

TIP

Takie przekąski możesz przygotować również w wersji mięsnej, np. z kurczakiem – pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i przesmaż razem z pozostałymi składnikami z przepisu. Doskonale będzie się nadawać do tego przepisu mięso z rosołu – oddziel je starannie od kości, pokrój drobno i dodaj do farszu!


Sprawdź inne przepisy

0