Wróć do Przepisów

Łosoś z grilla z warzywami z nutą mango i kokosa

Czas przygotowania

39

Ilość porcji

2

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • filet z łososia [ok. 300 g],
  • marynata o smaku mango i kokosa Fusion Spices [2 łyżki],
  • cukinia (nieduża) [½ szt.],
  • marchewka [1 szt.],
  • por [1 mały kawałek (biała część)],
  • cebula czerwona [1 szt.],
  • czosnek [2 ząbki],
  • limonka do podania [½ szt.],
  • oliwa z oliwek [3 łyżki + 2 łyżki],
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

Łosoś z grilla z warzywami – przepis krok po kroku:

 

  1. Łososia podziel na dwie porcje, następnie skrop oliwą i posyp dokładnie marynatą o smaku mango i kokosa. Odstaw na 15 minut.
  2. Cukinię, marchewkę, pora oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki, czosnek posiekaj, a następnie obsmaż krótko na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Przesmażone warzywa rozłóż na arkuszach aluminiowej folii. Zamarynowane kawałki łososia rozłóż na warzywach, połóż plaster limonki i zawiń dokładnie w folię.
  4. Przygotowane porcje ryby kładź na rozgrzanym grillu i piecz po 8-10 minut z każdej strony. Upieczone ryby odwiń z folii, przełóż na talerz i skrop limonką. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.


 
Zobacz także: przepis na wędzonego łososia z czarnym pieprzem.

TIP

Takiego łososia możesz przygotować również w domowym piekarniku – postępuj tak samo, jak w przepisie a zamiast aluminiowej folii możesz użyć pergaminu. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie świeża kolendra.


Sprawdź inne przepisy

0