Wróć do Przepisów

Letnia sałatka z bobem i truskawkami

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Bób 150 g

Jarmuż 2-3 garstki

Dressing Vinaigrette 6-8 łyżek

Truskawki 10 szt.

Pestki słonecznika 2 łyżki

Boczek wędzony 50 g

Ser feta lub inny sałatkowy 50 g

Ulubione kiełki, np. brokuła słonecznika

Czarnuszka ½ łyżeczki

Liście świeżej bazylii kilka szt.

Sposób przygotowania

  1. Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie wystudź i obierz z łupin. Boczek pokrój w paseczki lub kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni na chrupko – po usmażeniu boczek wyłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  2. Ser pokrój w niedużą kostkę lub pokrusz, jarmuż porwij na małe kawałki a pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. Wszystkie przygotowane składniki ułóż w salaterce lub na półmisku, następnie polej Dressingiem Vinaigrette Fanex. Wierzch sałatki posyp czarnuszką i udekoruj listkami świeżej bazylii. Sałatkę podawaj z chrupiącą ziołową bagietką.

TIP

Identyczną sałatkę możesz przygotować z grillowanym kurczakiem – to mięso będzie idealnie komponować się z pozostałymi składnikami tego dania !


Sprawdź inne przepisy

0