Wróć do Przepisów

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem jalapeno

Czas przygotowania

15

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Szarpana wieprzowina ok. 300-350 g
Ulubione bułki do burgerów typu brioche 4 szt.
Sos z papryczkami jalapeno Fanex 8-12 łyżek
Sos Barbecue Fanex 4 łyżki
Mieszane kiełki, np. słonecznika, groszku, rzodkiewki 4 porcje
Ogórek konserwowy 2 szt.
Konfitura z czerwonej cebuli 4 porcje
Boczek wędzony 8 plastrów
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez ok. 8-10 minut. Mięso poszarp i przełóż do rondla; dodaj sos Barbecue Fanex i wymieszaj. Całość podgrzej i dopraw do smaku, jeśli uważasz za stosowne.
2. Bułki przekrój na połówki i opiecz na patelni, następnie każdą z nich posmaruj sosem z papryczkami jalapeno Fanex. Na dolne połówki nałóż kiełki, porcje cebulowej konfitury oraz plasterki ogórka.
3. Teraz nałóż przygotowane mięso, plastry boczku oraz ponownie porcje kiełków. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami bułek, dociśnij je lekko dłonią i od razu podawaj

TIP

Szarpaną wieprzowinę możesz oczywiście przygotować samodzielnie od podstaw – choć będzie to proces dość długotrwały, to z pewnością będzie warto. Starannie wybrany kawałek mięsa (łopatka wieprzowa w tym wypadku) osusz i natrzyj ulubionymi, mieszanymi przyprawami – sól, cukier, papryka słodka wędzona, chilli, kmin rzymski, kolendra, czosnek, … Następnie mięso obsmaż krótko na patelni z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryj, wstaw do nagrzanego do 110-120 st. C piekarnika i piecz przez ok. 5-6 godzin. Jeśli chcesz przyspieszyć czas pieczenia, zwiększ temperaturę piekarnika do ok. 135 st. C a pieczenie mięsa zakończy się już po 3-4 godz.


Sprawdź inne przepisy

0