Wróć do Przepisów

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Czas przygotowania

10 min. + czas przygotowania mięsa

Ilość porcji

10

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sos Jalapeno Fanex 10 łyżek
Sos o smaku bekonu Fanex 10 łyżek
Szarpana wieprzowina
Łopatka wieprzowa 1,5-2 kg
Papryka słodka wędzona w proszku 1 łyżka
Kmin rzymski mielony 1 łyżka
Kolendra mielona 1 łyżeczka
Pieprz Cayenne 1 łyżeczka
Czosnek granulowany 1 łyżeczka
Sól 1 łyżka
Cukier 1 łyżka
Liść laurowy 3 szt.
Ziele angielskie 5 szt.
Kolendra świeża 1 pęczek
Konfitura z czerwonej cebuli
Cebula czerwona 0,5 kg
Cukier 80 g
Ocet balsamiczny 150 ml
Olej 50 ml
Bułki do burgerów 10 szt.

Sposób przygotowania

  1. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce połącz wszystkie przyprawy a następnie posyp osuszone mięso i natrzyj je dokładnie mieszanką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony do momentu zrumienienia. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego lub włóż do worka do pieczenia – włóż do nagrzanego do 130 st. C piekarnika i piecz przez ok. 5 godzin. Po tym czasie mięso wyjmij z piekarnika i porozdzielaj na włókna za pomocą dwóch stołowych widelców. Kolendrę pokrój drobno, dodaj do mięsa i wymieszaj.
  2. W międzyczasie przygotuj konfiturę cebulową – cebulę pokrój w piórka i przesmaż w szerokim rondlu na oliwie, dodaj cukier i smaż chwilę razem. Następnie wlej ocet balsamiczny, zmniejsz ogień i duś do momentu odparowania płynu mieszając co chwilę. Wystudź.
  3. Bułki przekrój na połówki a następnie opiecz na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Dolne połówki posmaruj sosem jalapeno Fanex a górne połówki sosem o smaku bekonu.
  4. Na dolne połówki pieczywa nałóż porcje gorącego poszarpanego mięsa oraz konfiturę z cebuli. Kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, dociśnij lekko dłonią i podawaj.

TIP

Gorące, poszarpane mięso możesz wymieszać z kilkoma łyżkami sosu Barbecue Fanex, a smak kanapki nabierze jeszcze innego wyrazu!


Sprawdź inne przepisy

0