Wróć do Przepisów

Hot dog azjatycki z sosem Mango Jalapeno

Czas przygotowania

10

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Parówki drobiowe 4 szt.

Sos Mango Jalapeno Fanex do podania

Majonez Dekoracyjny Fanex 4 łyżki

Ulubione bułki do hot doga 4 szt.

Sałata lodowa 2 liście

Kolendra świeża kilka gałązek

Glony wakame (suszone) 2 łyżki

Olej sezamowy 1 łyżeczka

Ocet ryżowy 1 łyżka

Sos sojowy 1 łyżka

Sezam biały 1 łyżeczka+1 łyżeczka

Limonka ¼ szt.

Sposób przygotowania

  1. Ziarna sezamu upraż na suchej rozgrzanej patelni na złoty kolor. W miseczce połącz majonez Dekoracyjny Fanex, połowę sezamu, sok z ¼ limonki oraz pokrojone drobno listki kolendry i wymieszaj.
  2. Wakame namocz w wodzie, po napęcznieniu odciśnij i pokrój w paski – następnie wymieszaj w miseczce z olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz pozostałym sezamem. Sałatę pokrój w cienkie paski i wymieszaj z glonami.
  3. Parówki oraz bułki zgrilluj. Opieczone bułki posmaruj wewnątrz przygotowanym majonezem, następnie nałóż porcję sałatki z wakame i włóż do każdej z nich zgrillowaną parówkę.
  4. Wierzch każdego hot-doga polej sosem Mango Jalapeno Fanex, udekoruj listkami kolendry i od razu podawaj.

TIP

Takiego hot-doga możesz przygotować również w wersji vege – zamiast tradycyjnej parówki możesz użyć, np. wegańskich klopsików.


Sprawdź inne przepisy

0