Wróć do Przepisów

Grillowana pierś z kurczaka z serem pleśniowym i żurawiną

Czas przygotowania

24

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Sposób przygotowania

Grillowana pierś z kurczaka z serem pleśniowym i żurawiną – krok po kroku:

 

  1. Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim i ostrym nożem natnij piersi z boku w taki sposób, aby powstały w niej kieszonki.
  2. W miseczce połącz olej oraz przyprawę do kurczaka i wymieszaj. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie piersi – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz.
  3. W powstałe kieszonki wsuń po plastrze pleśniowego sera oraz 2-3 listki bazylii. Piersi zepnij wykałaczkami, aby ser nie wydostał się na zewnątrz podczas smażenia.
  4. Tak przygotowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 8-10 minut z każdej strony – czas grillowania zależy od grubości mięsa.
  5. Gotowe piersi zdejmij z grilla, przekrój w poprzek, ułóż na półmisku i udekoruj listkami ziół.

Grillowaną pierś z kurczaka z serem pleśniowym podawaj z żurawiną i pieczonymi ziemniakami z ziołami i solą morską.

TIP

W taki sam sposób możesz przygotować inny rodzaj mięsa, np. grubsze sznycle z piersi indyka.


Sprawdź inne przepisy

0