Wróć do Przepisów

Chicken mexicana tortilla sandwich

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Pierś z kurczaka 1 szt.

Sos Andaluzyjski Fanex 4 łyżki

Tortilla pszenna 25 cm 8 szt.

Nachos’y Tres Amigos o smaku serowym 2 garstki

Papryka czerwona i zielona po 1 szt.

Cebula czerwona 1 szt.

Czosnek 1 ząbek

Papryczki jalapeno w zalewie 1 łyżka

Starty ser cheddar lub mozzarella 8 łyżek

Kmin rzymski 1 płaska łyżeczka

Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paski i przesmaż wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej patelni, dodaj krążki jalapeno – i zdejmij z patelni. Mięso pokrój w cienkie paski przesmaż na tej samej patelni, dodaj z powrotem przesmażone warzywa, dodaj kmin rzymski, sól i wymieszaj.
  2. Środek czterech tortilli posmaruj sosem Andaluzyjskim Fanex i odłóż, z czterech pozostałych placków wytnij metalowym ringiem cztery krążki o średnicy 10-12 cm – jeśli nie masz takich ringów w swojej kuchni, krążki wytnij od deserowego talerza o podobnej średnicy. Nachos’y pokrusz lekko w dłoniach.
  3. Tortille posmarowane sosem posyp równomiernie pokruszonymi nachos’ami i posyp startym serem, następnie nałóż porcję przygotowanego farszu z kurczakiem i warzywami. Ponownie posyp startym serem i przykryj wyciętymi krążkami z tortilli.
  4. Kanapki złóż zawijając ściśle ranty tortilli dookoła kanapki i delikatnie dociśnij dłońmi. Tak przygotowane sandwich’e opiecz na rozgrzanej suchej patelni rozpoczynając opiekanie od ich spodów – to sprawi, że kanapki nie będą się rozpadać. Kanapki opiecz z obu stron, gotowe przekrój na pół i od razu podawaj – z sosem Andaluzyjskim Fanex !

TIP

Z okrawków tortilli możesz przygotować domowe nachosy lub chrupiący makaron do meksykańskiej zupy !


Sprawdź inne przepisy

0