Wróć do Przepisów

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Bagietka 1 szt. (na ok. 20 kromek)

Pomidory 4 szt.

Sos Bazyliowy Fanex 20 łyżeczek

Koncentrat pomidorowy Tres Amigos 1 łyżka

Oliwki czarne 10 szt.

Oliwki zielone 10 szt.

Cebula biała 1 mała szt.

Czosnek 2 ząbki

Papryczka chilli czerwona ½ szt.

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Sól do smaku

Listki świeżej bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania

  1. Bagietkę pokrój na kromki o grubości ok. 1,5-2 cm i opiecz na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, oliwki oraz chilli pokrój w cienkie plasterki.
  2. Pomidory pokrój w drobną kostkę i przełóż na kilka minut na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie przełóż je do miski, dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, papryczkę chilli, cebulę, czosnek oraz oliwki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.
  3. Opieczone kromki pieczywa posmaruj Sosem Bazyliowym Fanex. Następnie na każdą kromkę nałóż porcję pomidorów i udekoruj listkami bazylii. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

TIP

Jeśli chcesz poczęstować swoich gości taką Bruschettą na domowym przyjęciu, przygotuj wszystkie składniki nieco wcześniej a gotowe pomidory nałóż na kromki pieczywa przed samym podaniem !


Sprawdź inne przepisy

0