Wróć do Przepisów

Bananowe krążki ze słonym karmelem

Czas przygotowania

20

Ilość porcji

4

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

Banany 2 szt.

Mąka 1 szkl.

Mleko ¾ szkl.

Jajka 1 szt.

Cukier wanilinowy 1 op.

Cukier biały 2 łyżki

Orzechy, np. nerkowca 3-4 łyżki

Skórka otarta z 1 cytryny

Sól szczypta

Olej do smażenia 250 ml

 

Sos:

Sos Toffi Fanex 150 g

Masło 2 łyżki

Śmietanka 50 ml

Sól morska 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sos: w rondelku rozgrzej sos toffi Fanex, następnie dodaj schłodzone masło, śmietankę oraz sól – całość dokładnie wymieszaj, do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników.
  2. W naczyniu połącz mleko, mąkę, jajko, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, sól oraz pokruszone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto – powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki.
  3. W rondlu rozgrzej olej. Banany obierz ze skóry i pokrój w 1,5-2 centymetrowe kawałki.
  4. Kawałki bananów zanurzaj w przygotowanym cieście a następnie wkładaj ostrożnie do rozgrzanego oleju – smaż na złoty kolor.
  5. Usmażone banany wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe polej przygotowanym sosem i od razu podawaj.

TIP

Do sosu możesz dodać nieco aromatycznego alkoholu, np. Bourbona.


Sprawdź inne przepisy

0