Wróć do Przepisów

Aromatyczna pierś z kaczki z żurawiną

Czas przygotowania

25

Ilość porcji

4-6

Ostrość

Poziom trudności

Udostępnij

Składniki

  • pierś z kaczki [2 szt.],
  • żurawina Fanex [¾ szkl.],
  • jabłko [1 szt.],
  • syrop klonowy lub miód [3 łyżki],
  • marynata maślana z solą i pieprzem Fusion Spices [2 płaskie łyżki],
  • imbir świeży [1 mały kawałek],
  • goździki [4 szt.],
  • cynamon mielony [2 szczypty],
  • pieprz czarny mielony [szczypta],
  • cukier [1 łyżka],
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem natnij skórę w kratkę. W miseczce połącz: marynatę maślaną, skórkę otartą z pomarańczy, cynamon, utarte w moździerzu goździki, posiekany imbir oraz cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj a następnie natrzyj marynatą osuszone mięso – odstaw na 2 godziny.
  2. W międzyczasie jabłko obierz i pokrój w kostkę 1×1 cm. W rondelku zagotuj syrop klonowy, wsyp pokrojone jabłko, wlej sok z pomarańczy i gotuj 1 minutę. Następnie dodaj żurawinę Fanex, wymieszaj i wystudź.
  3. Zamarynowane piersi z kaczki oczyść z grubsza z nadmiaru marynaty a następnie połóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu bez dodatku tłuszczu – wytapiający się tłuszcz w zupełności wystarczy do usmażenia mięsa – smaż ok. 4 minut a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Obsmażone piersi wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz ok. 10-12 minut, w zależności od grubości mięsa. Po tym czasie piersi wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Wystudzone piersi pokrój w plastry i rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Żurawinę z jabłkiem wyłóż również na półmisek, udekoruj listkami ziół i podawaj.


 
To z pewnością Cię zainteresuje: kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną.

TIP

Tak przygotowane piersi z kaczki możesz również podać na ciepło – po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw na 3-4 minuty, aby „odpoczęło”. Pokrój w plastry i gotowe! Przygotowana żurawina będzie również idealnym dodatkiem do kaczki na ciepło.


Sprawdź inne przepisy

0