Dania rozgrzewające – przygotuj sezonowe ostre menu

Jakie potrawy cieszą się największą popularnością w chłodne dni? Rozgrzewające! Niezależnie od tego, czy prowadzisz bar szybkiej obsługi, czy też restaurację serwującą nie tylko dania główne, ale również bogaty wybór przekąsek – zapewniamy, że w tym okresie klienci będą zainteresowani pysznymi i zarazem rozgrzewającymi potrawami. Jakie dania rozgrzewające idealnie sprawdzą się w jesiennym menu?

Sposób na chłodne dni? Dania rozgrzewające

Mroźne wieczory i poranki, szybko zapadający zmrok, intensywne opady deszczu i śniegu… Wszystkie te czynniki nie zachęcają do tego, by wybrać się do restauracji. W końcu po ciężkim dniu w pracy każdy marzy przede wszystkim o tym, aby odpocząć! Serwując dania rozgrzewające wychodzisz naprzeciw potrzebom klientów, którzy jesienią i zimą szukają nie tylko smacznych potraw i przekąsek, ale również dań rozgrzewających. Choć wydawać by się mogło, że są to przede wszystkim ostre potrawy, to jednak miłośnicy łagodniejszych smaków także mogą znaleźć coś dla siebie. Jak skomponować jesienne menu, by zawrzeć w nim nie tylko ostre, ale również łagodniejsze dania rozgrzewające?

Pikantna zupa dyniowa - Fanex

Karta na chłodniejsze dni – ostre dania i nie tylko

Ostre dania potrafią rozgrzać w dosłownie kilka chwil! Nie znaczy to jednak, że wszystkie potrawy i przekąski należy obficie posypywać ostrą papryką. Bardzo ostre potrawy co prawda natychmiast przyspieszają krążenie krwi w żyłach, jednak nie są przy tym zbyt smaczne – możemy śmiało powiedzieć, że „wypalają” kubki smakowe i tym samym nie odsłaniają całego bukietu smaków i aromatów. Jeśli chcesz przygotować nie tylko wyjątkowo pikantne, ale również nieco łagodniejsze dania rozgrzewające, wykorzystaj moc imbiru, kurkumy, goździków i innych przypraw: klasyczny pieprz czarny, ale również kminek czy kardamon mają właściwości rozgrzewające i doskonale komponują się z daniami wielu kuchni. Dobrym sposobem na to, by stopniować ostrość potraw są serwowane oddzielnie ostre sosy – klienci mogą dodawać je w takiej ilości, jaka będzie im odpowiadała.

Ostre przyprawy - Fanex

Ostre przystawki – idealne na zaostrzenie apetytu

W jesiennym menu zdecydowanie nie może zabraknąć ostrzejszych przystawek i czekadełek! Z jednej strony pozwalają zaspokoić pierwszy głód, z drugiej – doskonale zaostrzają apetyt. Zimą postaw na ostre dania: pikantne owoce morza, paszteciki serwowane z chrzanem i ćwikłą, wszelkiego rodzaju ostrzejsze pasty i pasztety. Świetnie sprawdzą się w tej roli także propozycje kuchni meksykańskiej: nachos z sosem skłodkie chili czy faszerowane papryczki. Jeśli Twoja restauracja serwuje dania konkretnej kuchni, poszukaj ostrzejszych odpowiedników „codziennych” przystawek. Warto umieścić taką informację na stojakach z menu lub potykaczach przed lokalem – odświeżone jesienne menu z pewnością przyciągnie uwagę klientów.

Pikantne owoce morza - Fanex

Pikantne zupy – doskonałe na chłodniejsze dni

Nic nie rozgrzewa tak dobrze jak gorące, pikantne zupy, prawda? Ich ogromną zaletą jest nie tylko aromat i właściwości rozgrzewające, ale również możliwość szybkiego podania – nie bez powodu to właśnie pikantne zupy cieszą się tak wielkim zainteresowaniem w okresie jesienno-zimowym. Na pierwszym miejscu stawiamy oczywiście rosół: klasyczny, domowy lub wręcz przeciwnie – podawany z pierożkami lub kołdunami lub w wydaniu azjatyckim. Hitem jesiennego menu jest również gorący krem z dyni z pestkami lub orzechami, gęsta, ostra zupa gulaszowa oraz chrzanowa z prażoną cebulą.

Chrzanowa zupa z cebulą - Fanex

Sezonowe dania – postaw na ostrzejsze propozycje

Jesień i zima to najlepszy czas, by w karcie zagościły dania zupełnie różne od tych serwowanych latem. Sałatki, delikatniejsze chłodniki i wegetariańskie przekąski ustępują miejsca konkretniejszym potrawom uzupełnionym o ostre sosy: żeberka w sosie musztardowo-miodowym, pikantne skrzydełka czy burgery z ostrym sosem Carolina cieszą się w okresie zimowym ogromną popularnością. W roli dodatków serwuj pieczone bataty z sosem czosnkowym, marynowaną dynię czy wszelkiego rodzaju kiszonki. Świetnie łączą się nie tylko z potrawami kuchni polskiej! Nie zapomnij również o sezonowej karcie z napojami: tradycyjne grzane wino to oczywiście podstawa, ale warto zadbać także o propozycje wyróżniające Twój lokal spośród wielu innych serwujących te same drinki. Rozgrzewające napoje na bazie białego wina z rozmarynem, Whisky Sour czy glögg – skandynawski wariant grzańca będą stanowiły idealne dopełnienie ostrych przekąsek i potraw.


Fanex