Ciekawostki

Rozgrzewające dania na jesień – co wprowadzić do jesiennego menu 2022?

Udostępnij

Sezonowe menu to zawsze dobry pomysł! Jesienią częściej szukamy rozgrzewających, sycących dań na ciepło i przekąsek. To najlepszy moment, by wprowadzić do nowe jesienne menu. Jakie rozgrzewające dania na jesień będą w tym roku strzałem w dziesiątkę?

Jesienne menu 2022 - Fanex

Jesienne menu 2022 – zaproponuj coś nowego

Nawet jeśli karta w Twojej restauracji nie zmienia się zbyt często, warto – szczególnie jesienią – wprowadzać do niej sezonowe zmiany. Nie musi to być od razu wielka rewolucja. Najlepsze jesienne menu zawiera kilka pozycji, wśród których królują oczywiście rozgrzewające dania na jesień. Dlaczego to rozwiązanie cieszy się tak dużą popularnością? Jesienią wiele osób decyduje się ostatnie urlopowe wyjazdy – pogoda zachęca do zwiedzania, a niższe ceny noclegów to dodatkowy argument za tym, by na urlop wybrać się we wrześniu lub nawet październiku. Chłodniejsze wieczory to z kolei dobry powód, by wstąpić do restauracji i wypróbować jesienne menu. Rozgrzewające dania na jesień pokochają zarówno turyści, jak i osoby marznące w pracy czy czekające na rozpoczęcie sezonu grzewczego. Wyjdź im naprzeciw i zaproponuj specjalne jesienne menu – zapewniamy, że spotka się z dużym zainteresowaniem.

Rozgrzewające dania na jesień 2022 - Fanex

Zupa rozgrzewająca – doskonała przystawka i propozycja na wynos

Jeśli chodzi o jesienne menu 2022, na pierwszym miejscu zdecydowanie powinna znaleźć się zupa rozgrzewająca. Jej ogromną zaletą jest przede wszystkim możliwość szybkiego podgrzania i zaserwowania klientom – dzięki temu zapamiętają oni restaurację jako miejsce, w którym nie czeka się zbyt długo na pierwsze dania. Zupa rozgrzewająca powinna być pikantna, ale nie nadmiernie ostra – jeśli przesadzimy z przyprawami, kompozycja będzie po prostu paliła w język i nie ujawnia głębi smaku. Dobrą inspiracją do jesiennego menu może być zupa meksykańska na bazie grzybów i cebuli – w końcu grzyby leśne to znany i lubiany składnik sezonowych dań. Oprócz nich w zupie znaleźć się musi cebula, czosnek, świeże przyprawy oraz aromatyczne pomidory, które staną się bazą dla całego dania. Ponadto świetnie sprawdzą się także oliwki, fasola i papryka, a w roli dodatków – klasyczne solone nachos. Z tymi składnikami zupa rozgrzewająca będzie nie tylko gorąca, ale przede wszystkim pyszna.

Zupa rozgrzewająca grzybowa - Fanex

Rozgrzewające dania na jesień 2022 – sięgaj po inspiracje z całego świata

Na chłodne dni najlepiej sprawdzą się oczywiście ostre dania, po zjedzeniu których każdy czuje przyjemnie rozpływające się po ciele ciepło. Jeśli chodzi o polską kuchnię, w tej roli najczęściej występuje aromatyczny bigos, gęsty gulasz wieprzowy czy zapiekanka ziemniaczana. Warto jednak czerpać inspiracje także z kuchni innych państw: ostrzejsze curry, zupa węgierska, włoski makaron z ostrymi papryczkami chili – to tylko niektóre z propozycji. My polecamy zwłaszcza francuskie ragout, czyli rodzaj potrawki mięsnej duszonej w wywarze. Możesz przyrządzić je z lokalnych produktów i stopniować ostrość w zależności od potrzeb klientów. Podstawą dania jest aromatyczny wywar, do którego dodaje się wieprzowinę, paprykę, czosnek, cebulę i przyprawy; przyda się także passata pomidorowa. Ragout można serwować na wiele sposobów, począwszy od kaszy kuskus czy ryżu po specjalne naczynia wykonane z bochenków chleba. Takie rozgrzewające dania na jesień z całego świata będą cieszyły się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród miłośników podróży, ale również ostrzejszych potraw.

Francuski ragout - Fanex

A ciepłe napoje?

Rozgrzewające jesienne menu to nie tylko dania i przekąski, ale przede wszystkim gorące napoje, wśród których prym wiedzie oczywiście herbata. Stworzenie autorskiej jesiennej kompozycji to niewielki wydatek i nakład pracy, a efekt może być naprawdę zaskakujący! Oprócz wyboru herbat polecamy także grzańce: naszym faworytem jest zwłaszcza grzane białe wino. Od tradycyjnego grzańca różni się nie tylko kolorem, ale również składnikami – grzane białe wino przyrządza się najczęściej z wanilią, kardamonem, gałką muszkatołową i świeżymi jabłkami. Taka oryginalna kompozycja może być także serwowana w wariancie bez procentów: bezalkoholowe grzane białe wino znakomicie rozgrzewa i jednocześnie nie uderza do głowy.

Grzane wino białe - Fanex

Czytaj także: drinki bezalkoholowe, czyli dobra zabawa bez procentów.

Desery na ciepło – rozgrzewająca wisienka na torcie

Omawiając rozgrzewające dania na jesień nie można oczywiście zapomnieć o deserach! Szarlotka na ciepło, owoce zapiekane pod kruszonką czy fondant czekoladowy to znane, sprawdzone propozycje deserów na ciepło. Jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym, wypróbuj moc rozgrzewających przypraw. Czarny pieprz, kardamon, imbir, kurkuma czy goździki świetnie łączą się zwłaszcza z czekoladą deserową – jesienne menu 2022 nie może się bez nich obyć!


Dania z grzybami leśnymi – sezonowy powrót do staropolskich receptur

Nowa nazwa restauracji – jak wprowadzić duże zmiany?

Zobacz inne

0