Food trucki, czyli samochody gastronomiczne, zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Można dostrzec je na placach, ulicach, skwerkach, a także na zlotach organizowanych dla amatorów kulinarnej różnorodności. Co sprawia, że konsumenci tak chętnie korzystają z oferty knajp na kółkach i tłumnie przybywają na festiwale food trucków? O czym trzeba pamiętać, otwierając tego typu biznes? Przyczepa […]
Czytaj wiecejSekretem każdego aromatycznego, delikatnego i kruchego mięsa jest oczywiście doskonała marynata. Wielu kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów – ma swój własny, sekretny przepis na wyśmienitą marynatę. Jednak różnorodność i kreatywność pomysłów na marynaty z całego świata, mogą niejednego przyprawić o zawrót głowy. Idąc tym tropem, kiedy tworzyliśmy naszą nową linię przypraw Fusion Spices, nie mogliśmy oczywiście […]
Czytaj wiecejTegoroczny sezon grillowy, możemy zdecydowanie uznać za otwarty. Przy grillu można się świetnie bawić zarówno z rodziną jak i znajomymi. Przyjemna i dobrze kojarząca się atmosfera związana z grillem, jest także doceniana przez właścicieli lokali gastronomicznych i restauratorów – coraz bardziej popularne staje się bowiem grillowanie wśród szefów kuchni oraz restauratorów. 24 sierpnia 2018 roku […]
Czytaj wiecejMusztarda, w postaci jaką znamy w obecnych czasach, jest najprawdopodobniej wynalazkiem starożytnych Rzymian – wyśmienitych koneserów jedzenia. Ziarna gorczycy, z których produkuje się musztardę, były jednak wykorzystywane przez ludzi już 3 tyś. lat przed naszą erą, m.in. w kulturze starożytnego Sumeru. Co ciekawe, na początku ich rolą nie było dodawanie smaku i aromatu potrawom, głownie używano ich do przykrywania nieprzyjemnego smaku nieświeżej żywności.
Czytaj wiecejPolski rynek HoReCa wart jest obecnie prawie 28,6 mld zł. Oznacza to, że względem roku ubiegłego, jego wartość wzrosła o ponad 6 proc. Jak wynika z analiz PMR Research, dobra kondycja krajowej gospodarki oraz wzrost konsumpcji, przekładają się na dobre prognozy dla rynku gastronomicznego. Najnowsze badania rynkowe pokazują, że już 58 proc. Polaków w ciągu […]
Czytaj wiecejKetchup Fanex – bogate źródło likopenu! Pomidory dojrzewające w słońcu są bardzo słodkie i mają o wiele więcej aromatu niż te szklarniowe, dostępne cały rok. Ale pomidory w puszce też są bardzo cenne i wartościowe. Dlaczego? Ze względu na to, iż zawierają dużą ilość LIKOPENU czyli przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych. Likopen zwalcza wolne rodniki, których nadmierne […]
Czytaj wiecej