Dynia – królowa jesieni Jakie warzywo jest symbolem jesieni? Pierwsze skojarzenie to oczywiście dynia – pomarańczowa, pękata kula. Posiada wiele różnorodnych odmian, a niektóre z nich przypominają raczej cukinię. Dania z dynią w okresie jesiennym cieszą się coraz większą popularnością. Jak wprowadzić ją do sezonowej karty? Poniżej znajdziesz przepisy na potrawy z dyni oraz kilka […]
Czytaj wiecejJesień nieodmiennie kojarzy się z grzybami. Wrzesień i październik to pełnia sezonu, podczas którego w lesie znaleźć można naprawdę dorodne prawdziwki i podgrzybki. Dania z grzybami to świetny pomysł na jesienne menu sezonowe – grzyby doskonale komponują się z wieloma składnikami oraz są bardzo aromatyczne. Chcesz zainteresować klientów nową kartą? Szukasz przepisów na oryginalne dania […]
Czytaj wiecejChoć tradycja serwowania starterów w restauracji narodziła się we Francji, to jednak coraz więcej polskich lokali także wprowadza amuse-bouche, czyli czekadełko. Dlaczego warto podawać klientom darmowe zimne przekąski oraz co czekadełka mają wspólnego z promocją lokalu? Nie musisz prowadzić wykwintnej restauracji by serwować nie tylko pyszne, ale również pięknie prezentujące się na talerzu przekąski. Poniżej […]
Czytaj wiecejLatem, gdy podczas upalnych dni apetyt przestaje dopisywać, wiele osób rezygnuje z tradycyjnego obiadu na rzecz lekkiej zupy. Aby wyjść naprzeciw potrzebom klientów, umieść w swoim menu sezonowym zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw. Nie może zabraknąć w nim także propozycji na zimno oraz aromatycznych kremów. Jakie zupy na lato warto zaproponować w karcie? Poniżej […]
Czytaj wiecejObiad bez deseru? Dla wielu osób to niemożliwe – po pysznym posiłku przychodzi pora na kawę i coś słodkiego. Desery w restauracji często traktowane są „po macoszemu”: w karcie znaleźć można co najwyżej kilka ciast. Tymczasem letnie desery cieszą się wielką popularnością; wprowadź do menu kilka sezonowych propozycji, by przyciągnąć nowych klientów i zaskoczyć stałych […]
Czytaj wiecejCiepłe letnie wieczory zachęcają do opuszczania domu. Domówki zmieniają się w wieczorne wyjścia do ulubionych barów i restauracji. Ogromnym powodzeniem cieszą się wówczas wszelkiego rodzaju ogródki piwne – od tych stanowiących niejako przedłużenie restauracji po lokalizacje, w których serwuje się przede wszystkim napoje z procentami. Jeśli chcesz urządzić w tym roku ogródek piwny, pamiętaj nie […]
Czytaj wiecejChoć kalendarzowa wiosna nadeszła już w marcu, to jednak dni dopiero teraz zaczynają robić się cieplejsze. To doskonała okazja na wprowadzenie do menu wiosennych akcentów. Zielony sos z sezonowych składników nie tylko podkreśli smak potraw, ale również doskonale prezentuje się na talerzu. Dzięki niemu w prosty sposób przyciągniesz uwagę klientów i wyróżnisz swoją sezonową ofertę. […]
Czytaj wiecejJeszcze do niedawna przerwa na lunch oznaczała w wielu biurach wspólne zejście do restauracji lub zamówienie jedzenia na wynos. Obecnie część firm przeszło w tryb pracy zdalnej, inne stosują wariant hybrydowy, w którym pracownicy pojawiają się w biurze tylko w określone dni. W takich warunkach trudno o wspólne lunche i spędzanie przerw w pracy ze […]
Czytaj wiecejCoraz dłuższe i bardziej słoneczne dni które powoli się rozpoczynają, już za chwilę skłonią nas do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill. Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany? Postawmy na wyjątkowe sosy. […]
Czytaj wiecejWszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście wiosny! O ile teraz tęsknimy przede wszystkim za słońcem i cieplejszymi dniami, dawniej przedłużająca się zima zapowiadała głód i niedostatek. Przednówek był ciężkim czasem na wsi – jak radzono sobie, gdy koniec zimy oznaczał także koniec zapasów? Kiedy rozpoczyna się przednówek? Przednówek to okres obejmujący końcówkę zimy i wczesną […]
Czytaj wiecej