Ciekawostki

Oryginalny Sylwester w restauracji – co zaproponować gościom?

Udostępnij

Domówka w wąskim gronie czy całoroczny bal sylwestrowy – a może coś jeszcze innego? Coraz więcej osób rezygnuje zarówno z hucznych imprez, jak i kameralnych spotkań w węższym gronie oraz wybiera spędzanie tego wieczoru w odmienny sposób. Popularność zyskuje zwłaszcza Sylwester w restauracji – warto zatem wyjść naprzeciw potrzebom klientów i zorganizować wieczór sylwestrowy w swoim lokalu. Jak wyróżnić swoją ofertę? Wykorzystaj tradycje sylwestrowe z całego świata i oryginalne dania sylwestrowe – podpowiadamy, na co zwracać uwagę.

Sylwester w restauracji - Fanex

Sylwester w restauracji – kto wybiera to rozwiązanie?

Zanim przystąpisz do reklamowania sylwestrowej oferty, zastanów się, kto będzie jej odbiorcą. Na tę formę spędzania ostatniej nocy w roku decydują się przede wszystkim osoby, które chcą spotkać się z przyjaciółmi, ale nie chcą organizować imprezy we własnym domu oraz nie są zainteresowane eleganckim balem i specjalnymi kreacjami. Sylwester w restauracji jest imprezą bardziej bezpretensjonalną i swobodniejszą, a specjalne dania sylwestrowe powinny różnić się od codziennej karty, lecz nie mogą nasuwać zbytnio skojarzeń z menu weselnym. Ze względu na to, że klienci to najczęściej grupy kilku – kilkunastoosobowe, należy zadbać także o odpowiedni układ stolików, by zapewnić wszystkim uczestnikom imprezy sylwestrowej możliwość zabawy we własnym gronie. Nie zapominaj o atrakcjach: muzyka na żywo, motyw przewodni czy konkursy dla zainteresowanych to sposób na to, by Sylwester w restauracji był wyjątkowym wieczorem. Inspiracją mogą być zwyczaje noworoczne na świecie – które z nich będą przyciągały uwagę?

Tradycje sylwestrowe - Fanex

Zwyczaje noworoczne na świecie – które z nich wykorzystać?

Jeśli chodzi o polskie tradycje sylwestrowe i noworoczne, świętowanie to zwykle spotkanie ze znajomymi, lampka szampana o północy i fajerwerki. Dawniej obchodzono raczej przesilenie zimowe i to właśnie z tym okresem wiązały się rozmaite wróżby i przesądy. A zwyczaje noworoczne na świecie? Co kraj to obyczaj. Chiński Nowy Rok to tak naprawdę święto ruchome, a kolorem dominującym w tym czasie jest czerwień. Hiszpanie świętują bardzo podobnie do nas: piją lampkę szampana o północy i spotykają na hucznych zabawach, jednak ich tradycje sylwestrowe obejmują także… połykanie dwunastu winogron – po jednym na każde uderzenie zegara. Aby zapewnić sobie pomyślność w nadchodzącym roku, tradycyjnie spożywa się tam także soczewicę – jeśli szukasz pomysłu na dania sylwestrowe, warto wykorzystać ten zwyczaj. Austriacki Sylwester kończy się uroczystym walcem wiedeńskim o północy, a Włosi… zakładają czerwoną bieliznę. Rozmaite zwyczaje noworoczne na świecie warto wykorzystać jako ciekawostki, które ubarwią ten wieczór. Goście chętnie poznają tradycje sylwestrowe z całego świata.

Zwyczaje noworoczne - taniec - Fanex

Dania sylwestrowe – co serwować podczas imprezy?

Przy wyborze potraw sylwestrowych kieruj się nie tylko smakiem, ale również względami praktycznymi. Owszem, menu tej szczególnej nocy powinno być oryginalne i wykwintne, jednak goście nie powinni mieć problemu z jedzeniem poszczególnych dań i przekąsek. Jeśli zdecydujesz się na imprezę tematyczną, wybierz dania sylwestrowe serwowane w danym regionie. Wyrazisty azjatycki makaron i ostry sos Sriracha, tradycyjna hiszpańska paella, austriacki sznycel – niezależnie od wybranego motywu tematycznego możesz zaserwować wiele pysznych propozycji. Oprócz ciepłych dań ważne są także przekąski, dzięki którym czas spędzany przy stolikach będzie mijał o wiele przyjemniej. Nie muszą być wcale skomplikowane: nawet najzwyklejsze nachos zmienią się w oryginalne danie sylwestrowe, jeśli zaserwujesz je z rozmaitymi sosami oraz udekorujesz. A skoro już o dekoracjach mowa…

Dania sylwestrowe - Fanex

Sylwester w restauracji – zadbaj o oprawę

Kilka balonów zawieszonych w rogu i kolorowe serwetki? To zdecydowanie za mało, by zapewnić odświętną atmosferę! Zadbaj o to, by tego wieczoru restauracja prezentowała się naprawdę wyjątkowo. Nie oznacza to wcale dużych wydatków – tu liczy się oryginalny pomysł. Parawany zapewnią grupom gości prywatność, a dają niemal nieograniczone możliwości dekoracyjne. Możesz pokusić się o stworzenie klimatu rodem z restauracji z regionu, którym chcesz się inspirować – ważne, by tego dnia lokal nie wyglądał tak samo jak na co dzień. Postaw również na oryginalne dekoracje dań i przekąsek: rozmaite zioła, sosy czy nawet jadalne kwiaty sprawią, że wszystkie potrawy będą przykuwały wzrok i nadawały odświętnego charakteru.

A skoro nie impreza w lokalu – to co?

Jeśli w tym roku nie planujesz organizowania sylwestra w lokalu, skup się na dowozach. Tego wieczoru wiele osób zamawia jedzenie na wynos, dlatego w miarę możliwości zadbaj o dłuższe godziny otwarcia. Możesz pokusić się również o specjalne dania sylwestrowe i menu obejmujące nie tylko potrawy, ale również przekąski – w sam raz dla klientów, które zdecydowały się na organizację imprezy we własnym domu w ostatnim momencie.

***

Sylwester w restauracji to alternatywa dla imprez w domach czy wystawnych balów. Wiele osób decyduje się na to rozwiązanie – warto wyjść im naprzeciw i zaoferować tego wieczoru coś specjalnego.


Catering wigilijny – co zaproponować klientom na święta?

Nowy rok, nowe wyzwania – jakie trendy w gastronomii pojawią się w 2023 roku?

Zobacz inne

0