Wszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście wiosny! O ile teraz tęsknimy przede wszystkim za słońcem i cieplejszymi dniami, dawniej przedłużająca się zima zapowiadała głód i niedostatek. Przednówek był ciężkim czasem na wsi – jak radzono sobie, gdy koniec zimy oznaczał także koniec zapasów? Kiedy rozpoczyna się przednówek? Przednówek to okres obejmujący końcówkę zimy i wczesną […]
Czytaj wiecejVeganuary, czyli wegański styczeń co roku spotyka się z coraz większym zainteresowaniem. Po dania wegańskie (te, które nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych, m.in. mięsa, jajek czy nabiału) sięgają wówczas nie tylko weganie. Dlaczego warto rozszerzyć menu w taki sposób, by znalazły się w nim propozycje także dla osób, które nie spożywają mięsa ani produktów odzwierzęcych? […]
Czytaj wiecejW ostatnich miesiącach obserwujemy rosnące zainteresowanie biodywersyfikacją, a także ekologiczną i wegańską dietą. Założenia tegorocznych trendów przenoszą się z nawyków żywieniowych na inne sfery konsumpcji: klienci poszukują już nie tylko zdrowszych posiłków, ale także napojów bezalkoholowych, które pobudzą kubeczki smakowe bez negatywnych efektów ubocznych. Przejawem tych tendencji może być powstanie nowego trendu — sober curious […]
Czytaj wiecejTrendy żywieniowe 2021: od kilku lat zauważalne jest rosnące zainteresowanie dietą wegańską oraz warzywnymi zastępnikami dań mięsnych. Zapotrzebowanie na produkty pozytywnie wpływające na odporność fizyczną i komfort psychiczny zaowocowało powstaniem trendów żywieniowych opartych na daniach roślinnych z wysoką zawartością prozdrowotnych składników odżywczych. W nadchodzącym roku dominować będą dwa związane z tą tendencją nurty: fleksitarianizm oraz […]
Czytaj wiecejGoście restauracji coraz częściej oczekują na talerzach tzw. starych, dobrych klasyków. Oczywiście przyjemnie czasem skosztować czegoś nowatorskiego co wyglądem przypomina dzieło sztuki, jednak klasyczna szarlotka na ciepło z waniliowymi lodami, czy flambirowane naleśniki bądź owoce, to deserowe hity z poprzednich lat . Warto do nich wracać, szczególnie w tym okresie. Ale klasyk nie musi być […]
Czytaj wiecejCo sprawia, że klienci wracają do swoich ulubionych restauracji? Przede wszystkim doskonałe potrawy! Nawet najpiękniejszy wystrój nie zastąpi znakomitego menu dlatego zatrudnienie najlepszego szefa kuchni to podstawa! Czym powinien charakteryzować się dobry kucharz, jakie są obowiązki szefa kuchni oraz na co warto zwrócić uwagę? Najlepszy szef kuchni: dlaczego to takie ważne? Dobry kucharz potrafi przyrządzić […]
Czytaj wiecejRynek gastronomiczny w Polsce rozwija się dynamicznie, a restauratorzy prześcigają się w pomysłach na sposoby promocji swojego biznesu. Wyróżnikiem lokalu może stać się zarówno jego wystrój, menu, jak i sposób podania potraw, a nawet lokalizacja i godziny otwarcia. Aby sprostać wymaganiom rynku należy uprzednio dokładnie go zbadać, pod lupę biorąc nie tylko potencjalnego klienta, ale także […]
Czytaj wiecejKilka praktycznych wskazówek dla podmiotów gastronomicznych Czy Facebook albo Instagram są niezbędne, aby rozkręcić nowy punkt gastronomiczny? Z pewnością każdy może wymienić przynajmniej kilka restauracji, które nie posiadają nawet swojej witryny internetowej; z drugiej strony powiedzenie „nie ma cię w Internecie – nie istniejesz” zawiera w sobie wiele prawdy. Social media to doskonałe narzędzie do […]
Czytaj wiecejBez czego nie może obyć się żadna restauracja, bar, kawiarnia czy punkt gastronomiczny? Oczywiście bez klientów! Pozyskiwanie klientów w gastronomii na początku może być problematyczne – szczególnie dla nowych lokali. Nie wiesz, jak zdobyć nowych klientów? Zastanawiasz się, jak wyróżnić swoją restaurację? Obawiasz się konkurencji? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością przyciągniesz […]
Czytaj wiecejFood cost to pojęcie, które powinien znać każdy właściciel i menadżer restauracji. Dzięki niemu możesz obliczyć koszt surowców zużytych do przygotowania potraw i zyskać kontrolę nad wydatkami. Nawet jeśli początkowo wydaje Ci się to niepotrzebnym utrudnieniem, przy odrobinie wprawy usprawnisz pracę swojej restauracji czy punktu gastronomicznego. Dobra restauracja to inwestycja, która przy stosunkowo niskim koszcie […]
Czytaj wiecej