Ciekawostki

Czekadełko – kulinarne dzieło sztuki i sposób na promocję lokalu

25 sierpnia, 2021
Czekadełko - Fanex

Choć tradycja serwowania starterów w restauracji narodziła się we Francji, to jednak coraz więcej polskich lokali także wprowadza amuse-bouche, czyli czekadełko. Dlaczego warto podawać klientom darmowe zimne przekąski oraz co czekadełka mają wspólnego z promocją lokalu? Nie musisz prowadzić wykwintnej restauracji by serwować nie tylko pyszne, ale również pięknie prezentujące się na talerzu przekąski. Poniżej […]

Czytaj wiecej

Zupy na lato – sezonowe propozycje, których nie może zabraknąć w karcie

30 lipca, 2021
Zupy na lato - Fanex

Latem, gdy podczas upalnych dni apetyt przestaje dopisywać, wiele osób rezygnuje z tradycyjnego obiadu na rzecz lekkiej zupy. Aby wyjść naprzeciw potrzebom klientów, umieść w swoim menu sezonowym zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw. Nie może zabraknąć w nim także propozycji na zimno oraz aromatycznych kremów. Jakie zupy na lato warto zaproponować w karcie? Poniżej […]

Czytaj wiecej

Letnie desery – jakie propozycje wprowadzić do karty?

14 czerwca, 2021
Letnie desery - Fanex

Obiad bez deseru? Dla wielu osób to niemożliwe – po pysznym posiłku przychodzi pora na kawę i coś słodkiego. Desery w restauracji często traktowane są „po macoszemu”: w karcie znaleźć można co najwyżej kilka ciast. Tymczasem letnie desery cieszą się wielką popularnością; wprowadź do menu kilka sezonowych propozycji, by przyciągnąć nowych klientów i zaskoczyć stałych […]

Czytaj wiecej

Przekąski do piwa – co zaproponować klientom odwiedzającym ogródki piwne?

23 maja, 2021
Ogródek piwny - Fanex

Ciepłe letnie wieczory zachęcają do opuszczania domu. Domówki zmieniają się w wieczorne wyjścia do ulubionych barów i restauracji. Ogromnym powodzeniem cieszą się wówczas wszelkiego rodzaju ogródki piwne – od tych stanowiących niejako przedłużenie restauracji po lokalizacje, w których serwuje się przede wszystkim napoje z procentami. Jeśli chcesz urządzić w tym roku ogródek piwny, pamiętaj nie […]

Czytaj wiecej

Zielony sos – wprowadź do menu wiosnę!

22 kwietnia, 2021
Zielony sos - Fanex

Choć kalendarzowa wiosna nadeszła już w marcu, to jednak dni dopiero teraz zaczynają robić się cieplejsze. To doskonała okazja na wprowadzenie do menu wiosennych akcentów. Zielony sos z sezonowych składników nie tylko podkreśli smak potraw, ale również doskonale prezentuje się na talerzu. Dzięki niemu w prosty sposób przyciągniesz uwagę klientów i wyróżnisz swoją sezonową ofertę. […]

Czytaj wiecej

Menu lunchowe i praca zdalna – czy idą ze sobą w parze? Przegląd wiosennych propozycji

22 marca, 2021
Lunch do pracy - Fanex

Jeszcze do niedawna przerwa na lunch oznaczała w wielu biurach wspólne zejście do restauracji lub zamówienie jedzenia na wynos. Obecnie część firm przeszło w tryb pracy zdalnej, inne stosują wariant hybrydowy, w którym pracownicy pojawiają się w biurze tylko w określone dni. W takich warunkach trudno o wspólne lunche i spędzanie przerw w pracy ze […]

Czytaj wiecej

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami

22 marca, 2021

Coraz dłuższe i bardziej słoneczne dni które powoli się rozpoczynają, już za chwilę skłonią nas do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill. Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany? Postawmy na wyjątkowe sosy. […]

Czytaj wiecej

Przednówek – co jedzono na wiosnę w dawnej Polsce?

25 lutego, 2021
Przednówek - pokrzywa - Fanex

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście wiosny! O ile teraz tęsknimy przede wszystkim za słońcem i cieplejszymi dniami, dawniej przedłużająca się zima zapowiadała głód i niedostatek. Przednówek był ciężkim czasem na wsi – jak radzono sobie, gdy koniec zimy oznaczał także koniec zapasów? Kiedy rozpoczyna się przednówek? Przednówek to okres obejmujący końcówkę zimy i wczesną […]

Czytaj wiecej

Veganuary przez cały rok – postaw na dania wegańskie!

29 stycznia, 2021
Veganuary - Fanex

Veganuary, czyli wegański styczeń co roku spotyka się z coraz większym zainteresowaniem. Po dania wegańskie (te, które nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych, m.in. mięsa, jajek czy nabiału) sięgają wówczas nie tylko weganie. Dlaczego warto rozszerzyć menu w taki sposób, by znalazły się w nim propozycje także dla osób, które nie spożywają mięsa ani produktów odzwierzęcych? […]

Czytaj wiecej

Drinki bezalkoholowe, czyli trend na dobrą zabawę bez procentów

23 grudnia, 2020
Drinki bezalkoholowe - Fanex

W ostatnich miesiącach obserwujemy rosnące zainteresowanie biodywersyfikacją, a także ekologiczną i wegańską dietą. Założenia tegorocznych trendów przenoszą się z nawyków żywieniowych na inne sfery konsumpcji: klienci poszukują już nie tylko zdrowszych posiłków, ale także napojów bezalkoholowych, które pobudzą kubeczki smakowe bez negatywnych efektów ubocznych. Przejawem tych tendencji może być powstanie nowego trendu — sober curious […]

Czytaj wiecej
1 2 3 4
Fanex