Ciekawostki

Zielony sos – wprowadź do menu wiosnę!

22 kwietnia, 2021
Zielony sos - Fanex

Choć kalendarzowa wiosna nadeszła już w marcu, to jednak dni dopiero teraz zaczynają robić się cieplejsze. To doskonała okazja na wprowadzenie do menu wiosennych akcentów. Zielony sos z sezonowych składników nie tylko podkreśli smak potraw, ale również doskonale prezentuje się na talerzu. Dzięki niemu w prosty sposób przyciągniesz uwagę klientów i wyróżnisz swoją sezonową ofertę. […]

Czytaj wiecej

Menu lunchowe i praca zdalna – czy idą ze sobą w parze? Przegląd wiosennych propozycji

22 marca, 2021
Lunch do pracy - Fanex

Jeszcze do niedawna przerwa na lunch oznaczała w wielu biurach wspólne zejście do restauracji lub zamówienie jedzenia na wynos. Obecnie część firm przeszło w tryb pracy zdalnej, inne stosują wariant hybrydowy, w którym pracownicy pojawiają się w biurze tylko w określone dni. W takich warunkach trudno o wspólne lunche i spędzanie przerw w pracy ze […]

Czytaj wiecej

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami

22 marca, 2021

Coraz dłuższe i bardziej słoneczne dni które powoli się rozpoczynają, już za chwilę skłonią nas do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill. Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany? Postawmy na wyjątkowe sosy. […]

Czytaj wiecej

Przednówek – co jedzono na wiosnę w dawnej Polsce?

25 lutego, 2021
Przednówek - pokrzywa - Fanex

Wszyscy z niecierpliwością czekamy na nadejście wiosny! O ile teraz tęsknimy przede wszystkim za słońcem i cieplejszymi dniami, dawniej przedłużająca się zima zapowiadała głód i niedostatek. Przednówek był ciężkim czasem na wsi – jak radzono sobie, gdy koniec zimy oznaczał także koniec zapasów? Kiedy rozpoczyna się przednówek? Przednówek to okres obejmujący końcówkę zimy i wczesną […]

Czytaj wiecej

Veganuary przez cały rok – postaw na dania wegańskie!

29 stycznia, 2021
Veganuary - Fanex

Veganuary, czyli wegański styczeń co roku spotyka się z coraz większym zainteresowaniem. Po dania wegańskie (te, które nie zawierają żadnych produktów odzwierzęcych, m.in. mięsa, jajek czy nabiału) sięgają wówczas nie tylko weganie. Dlaczego warto rozszerzyć menu w taki sposób, by znalazły się w nim propozycje także dla osób, które nie spożywają mięsa ani produktów odzwierzęcych? […]

Czytaj wiecej

Drinki bezalkoholowe, czyli trend na dobrą zabawę bez procentów

23 grudnia, 2020
Drinki bezalkoholowe - Fanex

W ostatnich miesiącach obserwujemy rosnące zainteresowanie biodywersyfikacją, a także ekologiczną i wegańską dietą. Założenia tegorocznych trendów przenoszą się z nawyków żywieniowych na inne sfery konsumpcji: klienci poszukują już nie tylko zdrowszych posiłków, ale także napojów bezalkoholowych, które pobudzą kubeczki smakowe bez negatywnych efektów ubocznych. Przejawem tych tendencji może być powstanie nowego trendu — sober curious […]

Czytaj wiecej

Trendy żywieniowe 2021 – co będzie na topie w nowym roku?

4 grudnia, 2020
Trendy żywieniowe 2021 - Fanex

Trendy żywieniowe 2021: od kilku lat zauważalne jest rosnące zainteresowanie dietą wegańską oraz warzywnymi zastępnikami dań mięsnych. Zapotrzebowanie na produkty pozytywnie wpływające na odporność fizyczną i komfort psychiczny zaowocowało powstaniem trendów żywieniowych opartych na daniach roślinnych z wysoką zawartością prozdrowotnych składników odżywczych. W nadchodzącym roku dominować będą dwa związane z tą tendencją nurty: fleksitarianizm oraz […]

Czytaj wiecej

Kilka słów o zimowych deserach

3 grudnia, 2020

Goście restauracji coraz częściej oczekują na talerzach tzw. starych, dobrych klasyków. Oczywiście przyjemnie czasem skosztować czegoś nowatorskiego co wyglądem przypomina dzieło sztuki, jednak klasyczna szarlotka na ciepło z waniliowymi lodami, czy flambirowane naleśniki bądź owoce, to deserowe hity z poprzednich lat . Warto do nich wracać, szczególnie w tym okresie. Ale klasyk nie musi być […]

Czytaj wiecej

Sposób na sukces restauracji? Najlepszy szef kuchni!

19 października, 2020
Najlepszy szef kuchni - Fanex

Co sprawia, że klienci wracają do swoich ulubionych restauracji? Przede wszystkim doskonałe potrawy! Nawet najpiękniejszy wystrój nie zastąpi znakomitego menu dlatego zatrudnienie najlepszego szefa kuchni to podstawa! Czym powinien charakteryzować się dobry kucharz, jakie są obowiązki szefa kuchni oraz na co warto zwrócić uwagę? Najlepszy szef kuchni: dlaczego to takie ważne? Dobry kucharz potrafi przyrządzić […]

Czytaj wiecej

Konkurencja w gastronomii – jak ją badać?

17 września, 2020
Konkurencja w gastronomii - Fanex

Rynek gastronomiczny w Polsce rozwija się dynamicznie, a restauratorzy prześcigają się w pomysłach na sposoby promocji swojego biznesu. Wyróżnikiem lokalu może stać się zarówno jego wystrój, menu, jak i sposób podania potraw, a nawet lokalizacja i godziny otwarcia. Aby sprostać wymaganiom rynku należy uprzednio dokładnie go zbadać, pod lupę biorąc nie tylko potencjalnego klienta, ale także […]

Czytaj wiecej
1 2 3
Fanex