Dzień Dziecka to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na potrzeby nie tylko starszych, ale również najmłodszych klientów – tego dnia wiele rodzin decyduje się na wspólne świętowanie poza domem. Restauracja przyjazna dzieciom serwuje specjalne menu dziecięce, posiada wszelkie udogodnienia i tworzy przyjazną atmosferę, która przypadnie do gustu nie tylko rodzicom odwiedzającym ją z pociechami. Jak […]
Czytaj wiecejWeekend majowy to czas odpoczynku dla niemal wszystkich – nie dotyczy on jednak branży gastronomicznej! Jeśli przygotujemy się do niego odpowiednio, możemy liczyć na zwiększone obroty. Czy warto zatem wprowadzać specjalne menu na majówkę? W jaki sposób zachęcić klientów do odwiedzin w lokalu? Poniżej podpowiadamy, jak przygotować się do nadchodzącego długiego weekendu. Ogródki piwne – […]
Czytaj wiecej„Cucina povera” – bo tak należałoby zacząć ten wątek… „Kuchnia biedaków”, to stamtąd cudo zwane makaronem się wywodzi. Makaron, choć temat wydawałoby się błahy, niepozornie wdaje się w niejedno domowe, ale i w najwyższej jakości restauracyjne danie. Niby prosty, przygotowany jedynie z mąki, wody i jajka – ale, jakże majestatyczny i jak bardzo wszechstronnie wykorzystywany […]
Czytaj wiecejOkres minionych wielu miesięcy w branży gastronomicznej stał pod znakiem wielkiej niewiadomej. Rzesza restauratorów próbowała sił na wiele sposobów, aby ratować swoje lokale. Oczywiście najlepszym pomysłem było uruchomienie sprzedaży dań na wynos – strzał w dziesiątkę. Jednak nie wszystkie serwowane dotychczas dania były odpowiednie do takiej sprzedaży. Dopracowane „gwiazdkowe” potrawy niestety nie odnalazły się w […]
Czytaj wiecejCatering świąteczny cieszy się coraz większą popularnością. Nie wszyscy klienci mają czas i możliwości, by przygotować od podstaw wszystkie tradycyjne potrawy świąteczne dla kilkunastu osób. Z pomocą przychodzi wówczas catering na Wielkanoc – czy warto zatem wprowadzić to rozwiązanie do swojej oferty? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje odnośnie cateringu świątecznego. Catering na Wielkanoc – opcja dla […]
Czytaj wiecejZastanawiasz się nad otworzeniem restauracji serwującej burgery? Taka inwestycja może być strzałem w dziesiątkę lub… strzałem w kolano – wszystko zależy od tego, co zaproponujesz swoim klientom. Poniżej podpowiadamy, czy burgerownia może być dobrym sposobem na sukces w branży gastronomicznej oraz na co zwrócić uwagę przy otwieraniu nowej restauracji. Klasyczne burgery – przepis na sukces […]
Czytaj wiecejNowy rok to czas podsumowań, ale i prognoz. Przy planowaniu krótko- i długoterminowych celów uwzględnić należy zarówno trendy gastronomiczne, jak i wyzwania, z którymi przyjdzie zmierzyć się całej branży w nadchodzących miesiącach. Z czym przyjdzie nam zmierzyć? Czego możemy spodziewać się w 2022 roku oraz jakie trendy w gastronomii wziąć pod uwagę? Ponowny lockdown – […]
Czytaj wiecejNowy Rok to czas nie tylko podsumowań, ale również prognoz – także w branży kulinarnej! Uważne śledzenie nowości pozwoli na lepsze dopasowanie oferty gastronomicznej do potrzeb klientów – na co zatem zwrócić uwagę w nadchodzącym roku? Przedstawiamy najważniejsze trendy kulinarne na rok 2022. Kuchnia wegańska – karta z roślinnymi propozycjami Już nie tylko wegetariańska, a […]
Czytaj wiecejJakie potrawy cieszą się największą popularnością w chłodne dni? Rozgrzewające! Niezależnie od tego, czy prowadzisz bar szybkiej obsługi, czy też restaurację serwującą nie tylko dania główne, ale również bogaty wybór przekąsek – zapewniamy, że w tym okresie klienci będą zainteresowani pysznymi i zarazem rozgrzewającymi potrawami. Jakie dania rozgrzewające idealnie sprawdzą się w jesiennym menu? Sposób […]
Czytaj wiecejDynia – królowa jesieni Jakie warzywo jest symbolem jesieni? Pierwsze skojarzenie to oczywiście dynia – pomarańczowa, pękata kula. Posiada wiele różnorodnych odmian, a niektóre z nich przypominają raczej cukinię. Dania z dynią w okresie jesiennym cieszą się coraz większą popularnością. Jak wprowadzić ją do sezonowej karty? Poniżej znajdziesz przepisy na potrawy z dyni oraz kilka […]
Czytaj wiecej