Ciekawostki

Restauracja przyjazna dzieciom – jak zadbać o najmłodszych klientów?

24 maja, 2022
Restauracja przyjazna dzieciom - Fanex

Dzień Dziecka to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na potrzeby nie tylko starszych, ale również najmłodszych klientów – tego dnia wiele rodzin decyduje się na wspólne świętowanie poza domem. Restauracja przyjazna dzieciom serwuje specjalne menu dziecięce, posiada wszelkie udogodnienia i tworzy przyjazną atmosferę, która przypadnie do gustu nie tylko rodzicom odwiedzającym ją z pociechami. Jak […]

Czytaj wiecej

Długi weekend 2022 w gastronomii – jak przygotować się na majówkę?

22 kwietnia, 2022
Majówka 2022 - dania - Fanex

Weekend majowy to czas odpoczynku dla niemal wszystkich – nie dotyczy on jednak branży gastronomicznej! Jeśli przygotujemy się do niego odpowiednio, możemy liczyć na zwiększone obroty. Czy warto zatem wprowadzać specjalne menu na majówkę? W jaki sposób zachęcić klientów do odwiedzin w lokalu? Poniżej podpowiadamy, jak przygotować się do nadchodzącego długiego weekendu. Ogródki piwne – […]

Czytaj wiecej

W jaki sposób wzbogacić smak makaronu odpowiednim sosem i czym powinniśmy kierować się przy jego wyborze?

12 kwietnia, 2022

„Cucina povera” – bo tak należałoby zacząć ten wątek… „Kuchnia biedaków”, to stamtąd cudo zwane makaronem się wywodzi. Makaron, choć temat wydawałoby się błahy, niepozornie wdaje się w niejedno domowe, ale i w najwyższej jakości restauracyjne danie. Niby prosty, przygotowany jedynie z mąki, wody i jajka – ale, jakże majestatyczny i jak bardzo wszechstronnie wykorzystywany […]

Czytaj wiecej

Dania fast-food w restauracjach

12 kwietnia, 2022

Okres minionych wielu miesięcy w branży gastronomicznej stał pod znakiem wielkiej niewiadomej. Rzesza restauratorów próbowała sił na wiele sposobów, aby ratować swoje lokale. Oczywiście najlepszym pomysłem było uruchomienie sprzedaży dań na wynos – strzał w dziesiątkę. Jednak nie wszystkie serwowane dotychczas dania były odpowiednie do takiej sprzedaży. Dopracowane „gwiazdkowe” potrawy niestety nie odnalazły się w […]

Czytaj wiecej

Catering na Wielkanoc – pomysł na świąteczny biznes?

25 marca, 2022
Catering na Wielkanoc - Fanex

Catering świąteczny cieszy się coraz większą popularnością. Nie wszyscy klienci mają czas i możliwości, by przygotować od podstaw wszystkie tradycyjne potrawy świąteczne dla kilkunastu osób. Z pomocą przychodzi wówczas catering na Wielkanoc – czy warto zatem wprowadzić to rozwiązanie do swojej oferty? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje odnośnie cateringu świątecznego. Catering na Wielkanoc – opcja dla […]

Czytaj wiecej

Czy własna burgerownia to dobry pomysł na nowy biznes?

23 lutego, 2022
Burgerownia - Fanex

Zastanawiasz się nad otworzeniem restauracji serwującej burgery? Taka inwestycja może być strzałem w dziesiątkę lub… strzałem w kolano – wszystko zależy od tego, co zaproponujesz swoim klientom. Poniżej podpowiadamy, czy burgerownia może być dobrym sposobem na sukces w branży gastronomicznej oraz na co zwrócić uwagę przy otwieraniu nowej restauracji. Klasyczne burgery – przepis na sukces […]

Czytaj wiecej

2022 w branży gastronomicznej – jakie wyzwania czekają nas w nadchodzącym roku?

20 stycznia, 2022
Trendy w gastronomii 2022 - Fanex

Nowy rok to czas podsumowań, ale i prognoz. Przy planowaniu krótko- i długoterminowych celów uwzględnić należy zarówno trendy gastronomiczne, jak i wyzwania, z którymi przyjdzie zmierzyć się całej branży w nadchodzących miesiącach. Z czym przyjdzie nam zmierzyć? Czego możemy spodziewać się w 2022 roku oraz jakie trendy w gastronomii wziąć pod uwagę? Ponowny lockdown – […]

Czytaj wiecej

Trendy kulinarne 2022 – co będziemy jedli?

21 grudnia, 2021
Trendy kulinarne 2022 - Fanex

Nowy Rok to czas nie tylko podsumowań, ale również prognoz – także w branży kulinarnej! Uważne śledzenie nowości pozwoli na lepsze dopasowanie oferty gastronomicznej do potrzeb klientów – na co zatem zwrócić uwagę w nadchodzącym roku? Przedstawiamy najważniejsze trendy kulinarne na rok 2022. Kuchnia wegańska – karta z roślinnymi propozycjami Już nie tylko wegetariańska, a […]

Czytaj wiecej

Dania rozgrzewające – przygotuj sezonowe ostre menu

25 listopada, 2021
Dania rozgrzewające - Fanex

Jakie potrawy cieszą się największą popularnością w chłodne dni? Rozgrzewające! Niezależnie od tego, czy prowadzisz bar szybkiej obsługi, czy też restaurację serwującą nie tylko dania główne, ale również bogaty wybór przekąsek – zapewniamy, że w tym okresie klienci będą zainteresowani pysznymi i zarazem rozgrzewającymi potrawami. Jakie dania rozgrzewające idealnie sprawdzą się w jesiennym menu? Sposób […]

Czytaj wiecej

Przepisy na potrawy z dyni – dodaj złocistych barw swojemu menu

27 października, 2021
Przepisy na potrawy z dyni - Fanex

Dynia – królowa jesieni Jakie warzywo jest symbolem jesieni? Pierwsze skojarzenie to oczywiście dynia – pomarańczowa, pękata kula. Posiada wiele różnorodnych odmian, a niektóre z nich przypominają raczej cukinię. Dania z dynią w okresie jesiennym cieszą się coraz większą popularnością. Jak wprowadzić ją do sezonowej karty? Poniżej znajdziesz przepisy na potrawy z dyni oraz kilka […]

Czytaj wiecej
1 2 3 5
Fanex