Ciekawostki

Dobra restauracja – co to właściwie oznacza?

18 Wrzesień, 2019
Dobra restauracja - Fanex

Jaki lokal zasługuje na miano najlepszej restauracji? Jak prowadzić biznes, by klienci nie tylko dziękowali za smaczny posiłek, ale również wracali po więcej kulinarnych doznań? Czy menu w restauracji powinno być stałe i jednorodne, czy może zmienne i sezonowe? Odpowiedzi na każde z tych pytań to małe elementy wielkiego sukcesu. Jak go osiągnąć? Dobra restauracja […]

Czytaj wiecej

Food truck – jak rozkręcić gastronomiczny biznes na kółkach?

12 Wrzesień, 2019
Food truck - Fanex

Food trucki, czyli samochody gastronomiczne, zdobywają w Polsce coraz większą popularność. Można dostrzec je na placach, ulicach, skwerkach, a także na zlotach organizowanych dla amatorów kulinarnej różnorodności. Co sprawia, że konsumenci tak chętnie korzystają z oferty knajp na kółkach i tłumnie przybywają na festiwale food trucków? O czym trzeba pamiętać, otwierając tego typu biznes? Przyczepa […]

Czytaj wiecej

Marynaty

21 Sierpień, 2019

Sekretem każdego aromatycznego, delikatnego i kruchego mięsa jest oczywiście doskonała marynata. Wielu kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów – ma swój własny, sekretny przepis na wyśmienitą marynatę. Jednak różnorodność i kreatywność pomysłów na marynaty z całego świata, mogą niejednego przyprawić o zawrót głowy. Idąc tym tropem, kiedy tworzyliśmy naszą nową linię przypraw Fusion Spices, nie mogliśmy oczywiście […]

Czytaj wiecej

Polska klasyka na grillu z nutą egzotyki

26 Kwiecień, 2019

Tegoroczny sezon grillowy, możemy zdecydowanie uznać za otwarty. Przy grillu można się świetnie bawić zarówno z rodziną jak i znajomymi. Przyjemna i dobrze kojarząca się atmosfera związana z grillem, jest także  doceniana przez właścicieli lokali gastronomicznych i restauratorów – coraz bardziej popularne staje się bowiem grillowanie wśród szefów kuchni oraz restauratorów. 24 sierpnia 2018 roku […]

Czytaj wiecej

Musztarda i jej bogata historia

8 Marzec, 2019

Musztarda, w postaci jaką znamy w obecnych czasach, jest najprawdopodobniej wynalazkiem starożytnych Rzymian – wyśmienitych koneserów jedzenia. Ziarna gorczycy, z których produkuje się musztardę, były jednak wykorzystywane przez ludzi już 3 tyś. lat przed naszą erą, m.in. w kulturze starożytnego Sumeru. Co ciekawe, na początku ich rolą nie było dodawanie smaku i aromatu potrawom, głownie używano ich do przykrywania nieprzyjemnego smaku nieświeżej żywności.

Czytaj wiecej

Polacy coraz częściej odwiedzają lokale gastronomiczne – polski rynek HoReCa

29 Sierpień, 2018

Polski rynek HoReCa wart jest obecnie prawie 28,6 mld zł. Oznacza to, że względem roku ubiegłego, jego wartość wzrosła o ponad 6 proc. Jak wynika z analiz PMR Research, dobra kondycja krajowej gospodarki oraz wzrost konsumpcji, przekładają się na dobre prognozy dla rynku gastronomicznego. Najnowsze badania rynkowe pokazują, że już 58 proc. Polaków w ciągu […]

Czytaj wiecej

Dlaczego ketchup jest zdrowy? Likopen w pomidorach!

27 Czerwiec, 2018

Ketchup Fanex – bogate źródło likopenu! Pomidory dojrzewające w słońcu są bardzo słodkie i mają o wiele więcej aromatu niż te szklarniowe, dostępne cały rok. Ale pomidory w puszce też są bardzo cenne i wartościowe. Dlaczego?  Ze względu na to, iż zawierają dużą ilość LIKOPENU czyli przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych. Likopen zwalcza wolne rodniki, których nadmierne […]

Czytaj wiecej