Catering na Wielkanoc – pomysł na świąteczny biznes?

Catering świąteczny cieszy się coraz większą popularnością. Nie wszyscy klienci mają czas i możliwości, by przygotować od podstaw wszystkie tradycyjne potrawy świąteczne dla kilkunastu osób. Z pomocą przychodzi wówczas catering na Wielkanoc – czy warto zatem wprowadzić to rozwiązanie do swojej oferty? Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje odnośnie cateringu świątecznego.

Catering na Wielkanoc – opcja dla leniwych? Niekoniecznie!

Jeszcze do niedawna catering świąteczny uznawany był za ekstrawagancję i sugerował wręcz, że osobie serwującej gotowe dania nie chciało się po prostu postarać. Pandemia zmieniła jednak bardzo dużo. Wiele osób decydowało się na zamawianie potraw na wynos, a dla części restauracji pakowanie próżniowe żywności i dostawy gotowych dań były w zasadzie jedynym sposobem na zarobek. Zmienia się także podejście do świętowania. Wolimy spędzać ten czas z bliskimi zamiast poświęcać długie godziny na sprzątanie czy gotowanie tradycyjnych potraw wielkanocnych. Warto przy tym zwrócić uwagę na to, że nadal stosunkowo niewiele osób decyduje się na świętowanie w restauracjach, dlatego catering świąteczny może być remedium na niższe w danym miesiącu obroty. Zdecydowanie należy przyjrzeć się bliżej temu rozwiązaniu!

Catering świąteczny – gdy przyjeżdża cała rodzina…

Świąteczny obiad dla najbliższej rodziny? Żaden problem! Co jednak, gdy ta najbliższa rodzina rozrasta się i liczy już kilkanaście osób? W okresie przedświątecznym coraz więcej klientów dopytuje o catering na Wielkanoc. Idąc krok dalej możesz zaproponować im także dostawę jedzenia do domu: potrawy zapakowane w próżniowe opakowania mogą być dostarczone wcześniej, zachowują także swoją świeżość. Catering na Wielkanoc to także rozwiązanie dla właścicieli niewielkich kuchni czy miłośników jedzenia na mieście – bez problemu mogą ugościć swoich bliskich najlepszymi potrawami świątecznymi.

Tradycyjne potrawy wielkanocne dla miłośników wielkanocnych smaków

Jeśli chodzi o tradycyjne potrawy świąteczne, chyba każdy z nas ma swoje ulubione, kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Nie ma co się jednak oszukiwać – nikt nie przygotowuje świątecznych dań bez okazji, prawda? Nie dziwi zatem brak wprawy przy przyrządzaniu tradycyjnych potraw wielkanocnych. Wielu klientów nie tylko nie ma czasu, ale również możliwości, by piec przez kilka (a nawet kilkanaście!) godzin mięsa, pasztety i tradycyjne ciasta, szykować zakwas, ucierać chrzan czy tworzyć finezyjne sałatki. Catering świąteczny to wyjście naprzeciw potrzebom miłośników tradycji – restauracje oferują swoim klientom oryginalne dania kuchni staropolskiej lub znane i lubiane tradycyjne potrawy wielkanocne.

Tradycyjne potrawy wielkanocne - Fanex

Catering świąteczny – najlepsza opcja dla wegan

Tradycyjne wielkanocne dania nie mają zbyt wiele wspólnego z kuchnią wegańską: jajka, sery, mięsa i wędliny to przecież podstawa świątecznego menu. Wegański catering na Wielkanoc pomaga rozwiązać problem przygotowywania potraw bez produktów odzwierzęcych. Nie każdy potrafi je przyrządzić, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem wegańskich odpowiedników znanych dań. Wegański majonez, sernik z tofu czy bezmięsne pasztety cieszą się coraz większym zainteresowaniem nie tylko wśród wegan!

Świąteczne ciasta – oryginalne i pięknie zdobione

O ile catering świąteczny nadal budzi wśród niektórych zdziwienie, to jednak zamawianie ciast na ważniejsze okazje czy święta nie jest już niczym dziwnym. Jeśli Twój punkt gastronomiczny serwuje ciasta i desery, w okresie przedświątecznym warto rozszerzyć ofertę o świąteczne propozycje. Klasyczne mazurki, babki i serniki to oczywiście podstawa. Klienci szukają jednak czegoś więcej. Pięknie zdobione ciasta to nie tylko doskonały smak, ale również świąteczna dekoracja stołu. Lukrowe zajączki czy pisanki – to już przeszłość! Teraz do dekoracji używa się barwników spożywczych, specjalnych mas cukierniczych oraz żywych kwiatów. Takie ciasta z pewnością przyciągną uwagę wielu klientów.

Catering świąteczny - wielkanocne ciasto - Fanex

Pakowanie próżniowe żywności – sposób na wydłużenie świeżości

Catering świąteczny wcale nie musi oznaczać pracy całej restauracji podczas świątecznych dni! Pakowanie próżniowe żywności umożliwia wcześniejsze przygotowanie wielu świątecznych dań, począwszy od pieczonych mięs po kiełbasy, pasztety, sery czy zupy. Coraz więcej osób planuje swoje świąteczne zakupy nieco wcześniej i stopniowo gromadzi zapasy w spiżarni. Warto zaproponować im zatem najlepsze produkty już okresie przedświątecznym – pakowanie próżniowe żywności umożliwia wprowadzenie do menu świątecznych zestawów o wiele wcześniej.


Fanex