BRC Global Standard-Food

BRC Global Standard-Food skierowany jest do producentów żywności, a w szczególności producentów marek własnych. Obejmuje najważniejsze obszary działania przedsiębiorstwa z punktu widzenia jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych produktów.

Audit BRC przedstawia pełny obraz zakładu, jego możliwości produkcyjne oraz pokazuje ewentualne zagrożenia związane z bezpieczeństwem produktu. Odbiorca może mieć pewność, że produkcja odbywa się zgodnie z wymogami, oraz, że istnieje możliwość prześledzenia całej ścieżki życia produktu i uzyskania informacji o pochodzeniu artykułu.
Standard został opracowany w Wielkiej Brytanii w 1998 roku przez British Retail Consortium. W chwili obecnej standard ten cieszy się dużą popularnością praktycznie na całym świecie.

IFS (International Food Standard)

IFS (International Food Standard) został opracowany przez Federację Niemieckich Detalistów (HDE) oraz Francuską Federację Handlu i Dystrybucji (FCD) na potrzeby auditowania dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej, od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS.

Dzięki certyfikatowi IFS producenci mogą liczyć na wzmocnienie zaufania konsumentów dla których bezpieczeństwo i jakość produktu jest bardzo ważna. Certyfikowany system dzięki systematycznej analizie i nadzorowi nad procesami daje również wyższe bezpieczeństwo produktu i mniejsze ryzyko odpowiedzialności za produkt.

Poznaj Dobrą Żywność

W 2012 roku cztery kluczowe produkty Fanexu zostały wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Odznaczenie to jest dla konsumentów informacją, która pomaga w wyborze artykułów rolno-spożywczych o określonych parametrach; ale także potwierdza wpisywanie się firmy w realizowanie polityki Unii Europejskiej, polegającej na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na jej wewnętrznym rynku.

Znak jakości „Q”

Flagowe dla producenta „Ketchup nr 7” oraz „Majonez wyborowy” od dwudziestu lat są sygnowane znakiem jakości "Q" zastrzeżonym na rzecz Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji. Odznaczenie to przyznawane jest produkowanym seryjnie wyrobom, charakteryzującym się ponadstandardową jakością, walorami użytkowymi, zdrowotnymi oraz spełniającym wymagania dotyczące bezpieczeństwa użytkowania i ochrony środowiska.

Dźwignia 2013

Kapituła, której przewodniczył Honorowy Prezes Naczelnej Organizacji Technicznej, dr inż. Wojciech Ratyński, odznaczyła Fanex "Dźwignią 2013" za stworzenie ponad 200 nowych miejsc pracy oraz opracowanie technologii i wytwarzanie nowych produktów spożywczych.

"Dźwignia" została zainicjowana przez redakcję „Przeglądu Technicznego” i przyznawana jest od 2000 roku przez Naczelną Organizację Techniczną i „Przegląd Techniczny" przy współudziale Krajowej Izby Gospodarczej (KIG). Konkurs ma na celu wspieranie i promowanie osób i firm przyczyniających się do tworzenia nowych miejsc pracy i zwiększających konkurencyjność i innowacyjność polskiej gospodarki.

Prestiżową nagrodą wyróżniani są działacze gospodarczy - przedsiębiorcy i menadżerowie, a także politycy stwarzający warunki do lepszego funkcjonowania polskiej gospodarki (nagroda honorowa). Nagrodę „DżwigniI" mogą otrzymać także małe i średnie przedsiębiorstwa, w których restrukturyzacja prowadzi do uruchamiania produkcji opartej na nowoczesnych rozwiązaniach technicznych i tworzy nowe miejsca pracy.

Kandydatów do nagrody zgłaszają terenowe jednostki organizacyjne FSNT-NOT, Kolegium Redakcyjne „Przeglądu Technicznego", Krajowa Izba Gospodarcza oraz izby regionalne KIG. O przyznaniu nagrody decyduje Kapituła złożona z przedstawicieli NOT, Redakcji „Przeglądu Technicznego", KIG oraz laureata pierwszej edycji.

"Dźwignie 2013" wręczono laureatom podczas pierwszego dnia Międzynarodowych Targów Poznańskich „Innowacje – Technologie – Maszyny” w Poznaniu.